Ik moest veel hoesten in november en december ’19… Was dat Covid-19?

Ik moest veel hoesten in november en december ’19… Was dat Covid-19?

Een populaire Facebook post die viraal gaat op de social media laat uitschijnen dat mensen die eind vorig jaar ziek waren en veel moesten hoesten, waarschijnlijk al besmet waren met het coronavirus. Is dat zo? Of is dit een zogenaamde ‘hoax’? Het loont toch de moeite om een en ander eens even onder de loep te nemen.

Waar komt het virus vandaan?

De vroegste rapporten van Chinese gezondheidsfunctionarissen met betrekking tot wat bekend zou worden als COVID-19 betroffen de Huanan-vismarkt in Wuhan, China, als de bron van de virale uitbraak en 8 december 2019, de dag van het eerste geregistreerde geval. De ‘meeste’ gevallen toen hadden een link met de vismarkt.

Later, echter, toen een team van Chinese onderzoekers een casestudy publiceerde over Wuhan’s ‘vroege’ COVID-19 gevallen, onthulden zij dat slechts 27 van de 41 patiënten waren blootgesteld aan de Huanan vismarkt en dat het eerste geval geen bekend verband had daarmee.

(lees verder onder de foto)

In antwoord op vragen van de wetenschap, schreef de corresponderende auteur over die vroege casestudy, Bin Cao, “Het lijkt duidelijk dat de vismarkt niet de enige oorsprong van het virus is,” en dat “om eerlijk te zijn, we weten nog steeds niet waar het virus nu vandaan kwam”. Volgens de South China Morning Post herleiden de Chinese overheidsdocumenten het eerste bevestigde geval op tot een ziekte van 17 november, opgelopen door “een 55-jarige uit de provincie Hubei” – die Wuhan bevat.

Betekent dit dat de corona-uitbraak overal kon beginnen?

De mogelijkheid van eerdere gevallen en een onzekere geografische herkomst vormen de basis van de suggestie dat een ziekte die iemand in november of december heeft opgelopen, COVID-19 had kunnen zijn. Robert Garry, een expert op het gebied van besmettelijke ziekten aan de Tulane Universiteit vertelde onlangs aan Snopes dat dit “zeer onwaarschijnlijk” was, maar dat we zonder rigoureuze, wereldwijde serologische tests (kortom, het onderzoeken van bloedmonsters op antilichamen), niet genoeg bewijs zullen hebben om die mogelijkheid uit te sluiten.

De beschikbare informatie wijst nog steeds op China als de oorsprong van de pandemie. De eerste gedocumenteerde COVID-19 ‘case’ in de Verenigde Staten bijvoorbeeld, vond plaats in de staat Washington nadat iemand “op 15 januari 2020 vanuit Wuhan naar de Verenigde Staten was teruggekeerd”. De eerste gevallen in Japan en Zuid-Korea werden gedocumenteerd bij mensen die ook uit Wuhan waren gekomen.

(lees verder onder de foto)

Dus die hoest in november of december 2019…

Kortom, de kans dat veel van de (ernstige) infecties van de bovenste luchtwegen die zich in november en december 2019 in de wereld voordeden, in feite COVID-19 waren, is astronomisch laag. De kans dat er voor december 2019 in niet-Chinese gebieden corona uitbrak, is ook laag, maar met de huidige gegevens is dat onmogelijk uit te sluiten.

Eén ding is zeker: als je eind 2019 een hoest hebt gehad, is dat absoluut geen bewijs van je immuniteit voor COVID-19. Als je het als zodanig zou beschouwen, zou dat je eigen gezondheid, de gezondheid van de mensen met wie je omgaat en de veiligheid van de ganse gemeenschap in gevaar brengen. Blijf dus in uw kot!

(Bron: Snopes)

Check zeker ook dit artikel eens: Frans dorp verbreekt (in coronatijden!) een van de meest bizarre wereldrecords ooit

Geef een reactie