Je hond uitlaten mag niet meer vanaf deze temperatuur, zeggen experts

Kerstmis staat voor de deur, en daarmee komt het koude weer er ook weer aan. Of nee, wacht… Het is er al! En hoewel je hond uitlaten essentieel is om ze gezond en actief te houden, is het bij bepaalde temperaturen beter dat sommige rassen binnen blijven waar het warm is. Het is de moeite waard om te zeggen dat dit afhangt van het ras van je hond.

Hond uitlaten in de winter

Je hond uitlaten in de winter

Iedereen die video’s heeft gezien van rassen zoals Newfoundlands en Berner Sennenhonden die weigeren naar binnen te komen wanneer ze worden geroepen, weet dat deze honden van de kou houden. Maar rassen als deze worden beschermd door een dikke dubbele vacht die hen zowel warm als droog houdt. Natuurlijk moet je in de zomerhitte heel voorzichtig zijn met de zorg voor deze honden.

DierDier

Zeker opletten met puppy’s en kleinere honden

In de winter lopen kleinere honden en honden met korter haar meer risico op kou, volgens Lorna Winter, medeoprichter van de puppytrainings-app Zipzag. Ze vertelde aan Metro: “Als je een muts en sjaal nodig hebt om buiten te staan, is de kans groot dat je pup het ook koud zal hebben. Als ze rondlopen, houdt de beweging ze misschien warm, maar trottoirs zijn koud en puppy’s zijn er dichtbij, dus voelen de kou.” Een hond uitlaten in de winter is dus niet zonder risico.

Hond uitlaten in de winter

Hond uitlaten bij koude: geef ze kledij

Ze voegde eraan toe: “Rassen die beter bestand zijn tegen de kou (vaak omdat ze dikker haar, een dubbele vacht of een zwaarder lichaam hebben) zijn onder andere Newfoundlands, Siberische Husky’s, Tibetaanse Mastiffs en Noorse Elandhonden. Rassen met korter haar en kleinere rassen kunnen minder goed omgaan met koud weer. Dit omvat Chihuahua’s, Whippets en Franse Bulldogs.” Lorna suggereerde ook dat eigenaren van rassen die vatbaar zijn voor de kou hen kleding kunnen geven om ze warm te houden.

Op zoek naar warme winterkleding en accessoires voor je hond? Hier vind je vast wel iets dat je kan gebruiken.

DierDier

Hond uitlaten: vanaf welke temperatuur mag het niet meer?

Rassen met dunne vacht en kleine rassen zouden baat kunnen hebben bij een jas of onesie tijdens de koude maanden. Een andere goede optie is om wat schoenen te krijgen, die je hond beschermen tegen de koude grond, evenals eventueel grit of antivrieschemicaliën. En als de temperaturen onder -5°C dalen, dan is je hond uitlaten niet meer aangeraden. Dan is het waarschijnlijk het beste om de wandeling over te slaan totdat het wat warmer wordt.

Je kunt zien dat je hond te koud wordt als ze trillen of rillen. Ze kunnen ook op zoek gaan naar een warmtebron, wat jij zou kunnen zijn. Maar er zijn ook andere manieren om je hond blij te houden als ze een dagje moeten overslaan wat betreft wandelen. Dit kan het aanbieden van verrijkende activiteiten thuis zijn, die hen gestimuleerd houden.

Hier vind je een overzicht van verschillende leuke hondenspeeltjes.

DierDier

Hond opvoeden met de connectiemethode

Ontwikkel een natuurlijke en diepere band met je hond dankzij vriendelijke en geweldloze communicatie. In zijn boek ‘Je hond opvoeden met de connectiemethode’ legt hondengedragsexpert Geert De Bolster uit hoe je aan de hand van de connectiemethode een diepere band ontwikkelt met je hond, niet door het ongewenst gedrag te bestraffen, maar door het beter te begrijpen.

Leer op een hondvriendelijke, geweldloze manier communiceren met je hond door onder meer een goede leider voor hem te zijn en aan zijn vijf basisbehoeften te voldoen. Verder krijg je concrete tips en adviezen over hoe je een puppy opvoedt, hoe je een puberende hond goed ondersteunt en hoe je omgaat met probleemgedrag zoals ongehoorzaamheid en agressie.

Bestel hier het boek

(Afbeeldingen: Freepik)

DierDier