Mysterieuze China-virus nu ook in Europa: dit zijn de 3 belangrijkste symptomen

Het mysterieuze virus dat China in zijn greep heeft, heeft nu ook Europa bereikt, nadat functionarissen in twee landen hebben bevestigd dat het is gedetecteerd. Het vreemde Covid-achtige longvirus (ook wel China-virus genoemd) heeft wekenlang chaos veroorzaakt in China, met de wereld op hoge alert vanwege de vrees dat er een nieuwe pandemie op komst zou kunnen zijn. Het leidde tot alertheid in andere landen, zoals het naburige India, dat voorzichtig is met een nieuwe virusuitbraak na de Covid-19-pandemie in 2019, en zich voorbereidt op actie.

Wat is het China-virus?

Een grote toename van luchtwegaandoeningen heeft China getroffen, met ziekenhuizen in Peking die overspoeld worden na een enorme toename van ziekenhuisopnames. Sommige Indiase staten bereiden nu hun eigen gezondheidsdiensten voor op het virus als gevolg daarvan. En nu is het voor het eerst in Europa gedetecteerd. Medische functionarissen in zowel Denemarken als Nederland hebben bevestigd dat het virus daar grip heeft gekregen.

China-virus nu ook in Europa

Het China-virus slaat ook toe in Europa

In Nederland werd bevestigd dat het aantal kinderen – waarop het voornamelijk van invloed is – tussen de vijf en veertien jaar oud dat het heeft, is gestegen tot 130 per 100.000 in slechts één week. Dat is meer dan het dubbele van de normale hoeveelheid griepachtige ziekten voor deze tijd van het jaar gemiddeld. Denemarken heeft ook een toename gemeld van drie keer de hoeveelheid, van 168 naar 541 in de ruimte van vijf weken.

GezondheidGezondheid

Onderzoekers van het Statens Serum Institute hebben verklaard: “In de afgelopen vijf weken is het aantal nieuwe gevallen aanzienlijk toegenomen, en we zien nu aanzienlijk meer gevallen dan normaal, en er is wijdverbreide infectie in het hele land.” Na weken van mysterie zijn nu de drie belangrijkste symptomen van het mysterieuze virus onthuld en zijn:

– Keelpijn

– Vermoeidheid

– Aanhoudende hoest die weken of maanden kan aanhouden.

“Dit is te verwachten…”

Maria Van Kerkhove, waarnemend directeur van de afdeling epidemie- en pandemievoorbereiding en -preventie van de WHO, zei: “We hebben gevraagd naar vergelijkingen voorafgaand aan de pandemie. En de golven die ze nu zien, daarbij is de piek niet zo hoog als wat ze zagen in 2018-2019. Dit is geen indicatie van een nieuw pathogeen. Dit is te verwachten. Dit is wat de meeste landen een jaar of twee geleden hebben doorgemaakt.”

GezondheidGezondheid

CoronA tot Z

Toen tijdens een persconferentie in maart 2020 aankondigd werd dat er ‘additionele maatregelen’ zouden komen, veranderde onze samenleving voorgoed. Vanaf dat moment vond onderwijs thuis plaats, het café op de hoek werd gesloten, het nieuwe normaal werd (een soort van) normaal. Anderhalve meter werd de norm.


Maar COVID-19 bracht meer: virologen en andere onderzoekers waren dagelijks in de media om hun licht op de crisis te laten schijnen en het respect voor wetenschappelijke kennis werd groter. In het boek ‘CoronA tot Z’ schrijven zesentwintig Nederlandse topwetenschappers over thuiswerken en quarantaine, over seks en Zoom, termen die onlosmakelijk met 2020 verbonden zullen blijven. Dolf Jansen columniseert op eigen wijze over dezelfde onderwerpen.

Bestel hier het boek

(Afbeeldingen: Freepik)

GezondheidGezondheid