Verkoudheid of griep? Zo herken je de verschillen

Wanneer je dezer dagen rondloopt in de supermarkt of reist met de bus of trein, hoor je wel altijd iemand snotteren of hoesten. Verkoudheid of griep, wat het ook is, werkgevers melden dat er nog nooit zoveel afwezige werknemers waren als nu. Hoewel het op dit moment van het jaar allemaal glinsterende lichtjes van Kerstmis lijken te zijn, is het ook de tijd waarin mensen verkoudheden en griep oppikken naarmate het weer kouder wordt. Hoe vrolijk!

Verkoudheid of griep, wat is het verschil?

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een verkoudheid en de griep? Er wordt gezegd dat er op dit moment een behoorlijk vervelend virus door de Lage Landen raast, dus het is vrij belangrijk dat je goed op de hoogte bent van wat wat is. Daarom hebben artsen nog eens de verschillen tussen verkoudheid en griep uiteengezet, zodat mensen weten waarmee ze te maken hebben in de winter.

GezondheidGezondheid

Verkoudheid of griep? Symptomen van een verkoudheid zijn de volgende:

· Loopneus – beginnend met helder slijm dat dikker, groen slijm wordt naarmate de verkoudheid vordert

· Verstopte neus

· Keelpijn

· Niezen

· Hoesten

Verkoudheid of griep? Hoe herken je de verschillen?

Verkoudheden zijn milder dan griep

Verkoudheden neigen natuurlijk milder te zijn dan een griep en leiden over het algemeen niet tot ernstige gezondheidsproblemen zoals longontsteking of bacteriële infecties. Als je last hebt van een verkoudheid, kun je last hebben van lichte koorts, oorpijn, vermoeidheid en hoofdpijn. De symptomen ontwikkelen zich meestal gedurende één of twee dagen en verbeteren geleidelijk na een paar dagen vanzelf. Soms kan een verkoudheid tot wel twee weken duren – wat behoorlijk zwaar kan zijn als je dit jaar pech hebt. Ze zijn meestal het meest besmettelijk in die vroege stadia, wanneer je keel pijn doet en je neus maar niet stopt met lopen.

GezondheidGezondheid

Verkoudheid of griep? Symptomen van de griep zijn de volgende:

Griep komt doorgaans veel sneller opzetten. Symptomen zijn onder andere:

· Plotselinge koorts van 38-40°C (100-104°F)

· Spierpijn en gewrichtspijn

· Zweten

· Uitputting en de behoefte om te gaan liggen

· Een droge, vastzittende hoest

Verkoudheid of griep? Dit zijn de verschillen

Ernstigere complicaties bij griep

In tegenstelling tot een verkoudheid kan de griep in bepaalde gevallen meer ernstige complicaties met zich meebrengen. Dokters zeggen: “Een medicijnkastje met voldoende voorraad verkoudheids- en griepmiddelen is nog steeds belangrijk, samen met veel rust en veel vocht zal ervoor zorgen dat je binnen enkele dagen weer gezond bent. Raadpleeg je apotheker voor advies over hoe je je verkoudheid of griep in eerste instantie moet behandelen.”

(Bron: LADbible – Afbeeldingen: Freepik)