Komt er binnenkort een nummerplaat én snelheidsbeperking voor fietsers?

In het Verenigd Koninkrijk speelt men met het idee om binnenkort een wet in elkaar te knutselen die verregaande gevolgen zou hebben voor fietsers. En wie weet waait deze wet ook wel over naar het Europese vasteland en dus ook naar ons Belgenland… Wat houdt deze wet dan wel in? Wel, men is van plan om fietsers te verplichten een kentekenplaat te hebben én ze zouden zich moeten houden aan snelheidsbeperkingen. Een woordje uitleg…

In het Verenigd Koninkrijk pleiten sommigen ervoor dat fietsers dezelfde regels moeten volgen als automobilisten, zo meldt de Daily Mail. Dit zou kunnen betekenen dat ze verplicht zijn om op hun snelheid te letten of een nummerplaat of een soort van herkenbare markering moeten hebben.

Er zal naar verluidt ook gekeken worden naar de vraag of fietsers een verzekering nodig hebben om gebruik te mogen maken van de wegen.

“Moet gebeuren voor ieders veiligheid”

Een man die voorstander is van de invoering van een snelheidslimiet is de Engelse minister van Transport. Hij zei: “Als fietsers nu ergens te snel rijden overtreden ze in se de wet niet, en dat kan niet goed zijn. Dus ik stel absoluut voor om de snelheidsbeperkingen uit te breiden naar fietsers. Ik wil mensen er niet van weerhouden om op de fiets te stappen, het is een fantastische manier om je te verplaatsen. We hebben een grote explosie van het fietsen gezien tijdens Covid en daarna. Maar ik zie geen reden waarom fietsers de verkeersregels zouden mogen overtreden.”

Verkeersveiligheidsactivist en advocaat Nick Freeman zei aan de Daily Mail dat hij het idee steunde: “Dit is iets dat moet gebeuren voor ieders veiligheid en de minister moet worden gefeliciteerd omdat hij eindelijk luistert naar ons. Fietsers die ernstig letsel en/of de dood veroorzaken moeten hetzelfde worden behandeld als automobilisten.”

Freeman roept al enkel jaren om een aangepaste wetgeving, nadat een moeder van twee door een fietser werd aangereden en overleed. “De fietser vloog slechts een korte periode achter de tralies, een automobilist had in hetzelfde geval enkele jaren kunnen brommen” zei Freeman. Of de nieuwe wet er daadwerkelijk komt en of ook wij ons in de toekomst hieraan mogen verwachten, blijft nog een vraagteken…

(Bron: Daily Mail)

Plaats een reactie