Experts onthullen hoelang we op de pot mogen zitten: “Langer dan dat is gevaarlijk!”

Als je meer dan vijf minuten op het toilet zit, doe je het volgens de experten helemaal verkeerd. Onderzoek van Topps Tiles schat dat Britten – en bij uitbreiding de rest van de wereldbevolking – ongeveer drie en een half uur per week op het toilet doorbrengen, opgesplitst in toiletbezoeken van gemiddeld vijf minuten en tussen de vier en zeven toiletbeurten per dag.

Vind je dat gemiddelde van vijf minuten veel? Dat komt omdat vandaag de dag veel mensen hun telefoon meenemen naar het toilet. En bovendien hebben we allemaal behoefte aan een beetje tijd voor onszelf, en voor veel mensen zijn die paar minuten op het toilet een kostbaar moment van rust op een drukke dag. Hebben we van horen zeggen…

Aambeien

Deskundigen waarschuwen echter dat zoveel tijd op de plee doorbrengen slecht voor je kan zijn, omdat al die tijd op de pot het risico op aambeien kan verhogen. Als je dit op het toilet leest en al zo’n vijf minuten zit, is het misschien een idee om even op te staan. Volgens specialisten kunnen aambeien ontstaan als je (te) lang op het toilet zit of als je je moet inspannen om iets ‘naar buiten te persen’, en dat kan erg pijnlijk zijn.

Het wetenschappelijke gedeelte is dat het drukken (al zittend) de druk op de aderen rond je bips kan opstapelen, wat allerlei gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Gelukkig verdwijnen de negatieve effecten na verloop van tijd, zoals bij ‘gewone’ aambeien, maar in ernstigere gevallen moet je misschien een gênant bezoekje aan de dokter brengen. Het risico op aambeien neemt trouwens toe naarmate je ouder wordt, waarschijnlijk omdat je minder beweegt. Dus een gezonde levensstijl komt ook hier mooi van pas!

Gezonde voeding

Zonder al te veel in detail te treden, kunnen we ook meegeven dat een gezonde, vezelrijke voeding je ook voor minder hete (en lange) vuren zal doen staan op het toilet. En als je nu ondertussen al echt vijf minuten of langer op de plee zit, niet omdat je aan het bellen bent maar omdat er niets uitkomt, dan is dat waarschijnlijk een teken om even iets anders te gaan doen en het later nog eens te proberen!

(Bron: LADbible)

(Intropic: Male fashion photo created by alexvolot – www.freepik.com)

Plaats een reactie