Dit is waarom je eens wat meer je middelvinger in de lucht moet steken

Onderzoekers van de universiteit van Kalamazoo hebben ontdekt dat mensen die de ‘éénvingerige groet’ brengen, langer pijn verdragen dan degenen die een niet-aanstootgevend gebaar maken. Huh!?

Het in de lucht steken van de middelvinger bevrijdt ons vaak van gevoelens van frustratie, maar onderzoekers hebben ontdekt dat het ook pijn kan verminderen. Uit de studie bleek dat het opsteken van de middelvinger het ‘ongemak’ met ongeveer een tiende kan verminderen. Verbaal vloeken bleek een vergelijkbaar effect te hebben.

Eén hand in ijskoud water

Deelnemers aan het onderzoek van de universiteit van Kalamazoo staken één hand in ijskoud water en staken herhaaldelijk hun middelvinger op, of maakten een niet-aanstootgevend gebaar met de andere. In andere tests vloekten ze er op los nadat ze hun hand in het ijskoude water hadden gedompeld.

Degenen die de groet met één vinger brachten hielden de pijn gemiddeld 125 seconden vol, 12 meer dan degenen met het niet-aanstootgevende gebaar. Ook diegenen die eens goed vloekten hielden het iets langer vol dan de ‘brave’ deelnemers. Volgens de onderzoekers kan het opsteken van de middelvinger helpen om pijn te verminderen, omdat we onbewust alles wat loslaten terwijl we het doen (en innerlijk eens goed vloeken).

Ze voegden eraan toe dat het ook een afleiding kan zijn voor het ongemak. Hoofdauteur van de studie, professor Autumn Hostetter, zei: “Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat een taboegebaar een pijnverlagend effect heeft dat vergelijkbaar is met dat van een taboewoord.”

(Foto: Freepik)

Plaats een reactie