Deze 5 argumenten moeten je overtuigen om geen alcohol meer te drinken

Sommigen onder ons wagen zich al eens aan een maand zonder alcohol. De ene overleeft dat wonderwel, de andere ziet af. Emily Syphas, van beroep ‘life coach’, zou eigenlijk willen dat iedereen voor altijd stopt met het nuttigen van alcohol. En ze heeft 5 belangrijke argumenten om jullie te overtuigen. Wij wensen haar alvast veel succes…

Beter slapen

Alcohol is berucht om het verstoren van je slaapschema. Volgens een studie uit 2013, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition & Diabetes, leidt het drinken van alcohol tot een kortere slaap van mindere kwaliteit. “Hoewel je misschien het gevoel hebt dat alcohol je helpt om in slaap te komen en je aanvankelijk in een diepere slaap valt. Maar naarmate de nacht vordert kan het een onbalans creëren tussen de langzame golfslaap en de REM-slaap,” zegt Emily.

REM is de slaap die je nodig hebt voor hersenontwikkeling, geheugen en emotionele verwerking, wat leidt tot minder van het laatste en meer van het eerste, waardoor de algehele slaapkwaliteit afneemt.

Minder angst

Alcohol heeft een groot effect op de hersenchemie. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol blijken verhoogde spanning en gevoelens van paniek te veroorzaken. Emily legt uit: “Alcohol verandert het niveau van serotonine en andere neurotransmitters in de hersenen. We krijgen een stortvloed van dopamine in het genotscentrum van de hersenen die maar kort duurt en wanneer de dopamine daalt, komen de gevoelens van angst naar boven.”

Betere eetgewoonten

Het valt niet te ontkennen dat wanneer je een kater hebt, je gezonde eetgewoonten het raam uitgaan. Wanneer alcohol uit de vergelijking wordt gehaald is gezonder eten natuurlijk makkelijker te bereiken. “Je stopt hoogstwaarschijnlijk niet bij de kebabzaak na een avondje stappen en zult je over het algemeen beter voelen en gezondere keuzes voor jezelf willen maken,” aldus Emily.

Een betere huid

Alcohol is een diureticum, wat betekent dat tenzij je afwisselt tussen water en alcohol, dit proces je huid uiteindelijk zichtbaar meer uitgedroogd achterlaat. “Alcohol kan zorgen voor kapotte haarvaten in het gezicht en de neus, de huid uitdrogen, ontstekingen veroorzaken en het collageenniveau verlagen,” zegt Emily. “Je hoeft echt niet die dure gezichtscrème te kopen, je moet gewoon echt de drank dumpen voor een nieuwe en verbeterde huidverzorgingsroutine.”

Verlaagt mogelijk het risico op kanker

“Alcohol staat bekend als kankerverwekkend en hoe meer je consumeert, hoe meer risico je loopt op zeven verschillende soorten kanker”, aldus Emily. “Ongeacht het type drank neemt het risico op kanker toe met het aantal geconsumeerde drankjes.” Het is belangrijk op te merken dat uit eerdere studies is gebleken dat stoppen met alcoholgebruik niet gepaard gaat met een onmiddellijke vermindering van het kankerrisico. De kankerrisico’s nemen uiteindelijk af, hoewel het jaren kan duren voordat het risico op kanker weer gelijk is aan dat van nooit-drinkers.

(Bron: Daily Star – Foto: Freepik)

Plaats een reactie