Vrouwen hebben meer slaap nodig omdat hun hersenen harder werken

Vrouwen hebben volgens onderzoek meer slaap nodig dan mannen vanwege hun “complexe” hersenen. Wetenschappers ontdekten dat vrouwen ongeveer 20 minuten meer slaap nodig hebben dan mannen. Dit zou komen doordat de vrouwelijke hersenen overdag harder werken.

De studie werd uitgevoerd op een steekproef van 210 middelbare mannen en vrouwen. “Een van de belangrijkste functies van slaap is om de hersenen te laten herstellen en repareren,” vertelde onderzoeksleider Jim Horne, een slaapexpert en voormalig directeur van het Sleep Research Centre aan de Loughborough University, aan Mail Online.

Hersenactiviteit gedurende de dag

“Tijdens de diepe slaap raakt de cortex — het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor denken, geheugen, taal en dergelijke — losgekoppeld van de zintuigen en gaat in herstelmodus.” Prof. Horne zei dat de hoeveelheid slaap werd bepaald door de complexiteit en intensiteit van hersenactiviteit gedurende de dag.

Hij zei: “Hoe meer je je hersenen overdag gebruikt, hoe meer ze moeten herstellen en, bijgevolg, hoe meer slaap je nodig hebt. “Vrouwen hebben de neiging om te multitasken — ze doen veel tegelijk en zijn flexibel — en daardoor gebruiken ze meer van hun hersenen dan mannen. Daarom hebben ze meer slaap nodig. Gemiddeld is dat 20 minuten meer, maar sommige vrouwen hebben mogelijk iets meer of minder nodig.”

Bijwerkingen

Hij voegde eraan toe dat mannen met complexe banen die veel “beslissingen en lateraal denken” vereisen, waarschijnlijk ook meer slaap nodig hebben dan de gemiddelde man. De studie vond ook dat slechte slaap bij vrouwen in verband werd gebracht met een aantal bijwerkingen. Verhoogde niveaus van psychische stress en grotere gevoelens van vijandigheid, depressie en woede werden allemaal gevonden bij vrouwen die slecht sliepen, maar niet bij mannen.

(Bron: The Independent – Intropic: Freepik)