Wat gebeurt er met je lichaam wanneer je drie weken niet meer rookt?

Veel mensen proberen te stoppen met roken, maar het is een strijd die niet iedereen wint. Toch is het de moeite waard om het te proberen, omdat het alleen maar voordelen oplevert. Maar wat gebeurt er precies met je lichaam nadat je stopt met roken?

De effecten van stoppen beginnen al 20 minuten na je laatste sigaret: je polsslag normaliseert. Na acht uur beginnen je zuurstofniveaus zich te herstellen, en binnen twee dagen is alle koolmonoxide uit je lichaam verdwenen. Hoewel de voordelen duidelijk de moeite waard zijn, is stoppen met roken niet gemakkelijk. De eerste drie dagen zijn intens; veel voormalige rokers ervaren dan lichamelijke ontwenningsverschijnselen.

Symptomen

Deze symptomen kunnen griepachtige klachten, prikkelbaarheid, angst, slapeloosheid en verhoogde eetlust omvatten, aldus Very Well Mind. Het zal zeker niet prettig zijn, maar je kunt de ontwenningsverschijnselen verlichten door vijf kleine maaltijden per dag te eten, veel water te drinken, te wandelen en korte dutjes te doen. Gelukkig beginnen de verlangens meestal na drie tot vier weken af te nemen.

Specialisten zeggen dat binnen twee tot twaalf weken na het stoppen, de bloedcirculatie naar je hart en spieren verbetert. Blijf volhouden, en na drie weken hebben de meeste mensen de ergste lichamelijke ontwenning doorstaan. Hoewel je lichaam niet langer fysiek naar nicotine verlangt, kan je geest nog steeds hunkeren door psychologische ontwenningsverschijnselen.

Roken niet idealiseren

Very Well Mind raadt aan om je redenen voor het stoppen op te schrijven, zodat je het roken niet idealiseert, en je te concentreren op gezondere, productievere gedachten. Identificeer triggers die je doen verlangen naar een sigaret, zodat je voorbereid bent om ze aan te pakken, en wees geduldig met jezelf. Zoek steun bij online groepen of vrienden.

Na drie maanden kunnen sommige ex-rokers zich comfortabel voelen en in de verleiding komen om weer te roken, maar je kunt deze hunkeringen vermijden door gefocust te blijven op de gezondheidsvoordelen. Herinner jezelf eraan dat wat je voelt normaal en tijdelijk is, en probeer jezelf af te leiden van eventuele verlangens.

Volhouden is de moeite waard

Onthoud dat na drie maanden eventuele hoest, piepende ademhaling of ademhalingsproblemen zullen verbeteren, en na een jaar zonder sigaret zal je risico op een hartaanval gehalveerd zijn in vergelijking met dat van een roker. Na tien jaar zal je risico op sterfte door longkanker gehalveerd zijn in vergelijking met dat van een roker. Dus hoewel het moeilijk is, is volhouden zeker de moeite waard.

(Intropic: Freepik)