Waarom krijg je plots zoveel vriendschapsverzoeken van knappe vrouwen en rijke mannen op sociale media?

Krijg jij ook regelmatig vriendschapsverzoeken van jonge, onbekende (en vaak aantrekkelijke) vrouwen op sociale media? Je bent niet de enige. Maar wie zijn deze vrouwen eigenlijk? En waarom zoeken ze contact met jou? Of het nu de knappe blonde Laura is, de brunette Suzanne die beweert een multinational te leiden, ze willen je snel ontmoeten omdat ze dringend op zoek zijn naar een man. Klinkt verleidelijk, nietwaar? “

Je zult het misschien niet graag horen, maar het vriendschapsverzoek dat je kreeg, hebben ze ook naar duizenden anderen gestuurd. En dat is niet vanwege je mooie ogen,” aldus de computer crime unit van de federale politie aan nieuwsblad.be. “Het enige wat hen interesseert, zijn je centen.” Als je begint te chatten, proberen ze je naar betalende pornosites te lokken of je op te lichten door middel van vriendschaps- of emotiefraude. Hierbij proberen criminelen, vaak vanuit een callcenter, mensen op te lichten door in te spelen op hun gevoelens en emoties.

Opbouwen van vertrouwen

“Bij deze vorm van oplichting komt het slachtoffer via diverse kanalen in contact met de oplichter – spam, datingsites, netwerksites, chatboxen,” zegt de federale politie. Na enkele weken van het opbouwen van vertrouwen en het uitwisselen van pikante foto’s, vraagt je chatvriend(in) plots om geld. Geld dat ze nodig hebben om allerlei redenen: om op reis te gaan of om een dringende medische kost te betalen. Eenmaal je toehapt, gaan ze verder, veel verder. En eenmaal ze wat centen van jou hebben gekregen, wordt het plots stil en zijn ze ‘verdwenen’.

Gestolen beelden

De gebruikte foto’s zijn waarschijnlijk vals en vaak afkomstig van gestolen beelden van sociale media. De kans is groot dat je helemaal niet met een vrouw hebt gechat, maar met een mannelijke oplichter. En de vrouwen op de foto’s zijn vaak onwetend dat hun beelden worden gebruikt. Het zijn niet alleen zogenaamde sexy vrouwen die mannen willen verleiden. Ook het omgekeerde komt voor. Hoeveel vrouwen hebben niet een vriendschapsverzoek gekregen van een zogezegd Amerikaanse generaal? Of van een zakenman met een bedrijvenimperium in New York en Sydney?

“Na ruim zes maanden chatten vroeg hij voor het eerst om geld, omdat zijn eigen rekening geblokkeerd was. Ik heb hem wat overgemaakt op het rekeningnummer dat hij me gaf. Daarna kwamen er steeds andere verhalen. Nadat ik ruim 40.000 euro had overgemaakt, was ‘de liefde’ ineens over,” getuigde een Vlaamse vrouw anoniem bij Radio 2. We kunnen je dus maar één raad geven: aanvaard nooit vriendschapsverzoeken van onbekenden, zeker niet als ze uit het buitenland komen en opscheppen over vanalles en nog wat om je vertrouwen te winnen.

“Verbreek onmiddellijk alle banden”

Maar wat te doen als je toch in de val bent getrapt? “Verbreek onmiddellijk alle banden met de oplichter en reageer niet meer op berichten, e-mails of telefonische oproepen (als je je mailadres of nummer hebt gegeven). Je kunt het ook altijd blokkeren,” adviseert de FOD Economie. Heb je al geld overgemaakt, dan ben je dat kwijt en moet je zeker alle banden doorknippen. Neem contact op met Card Stop (070-344.344) als je bankgegevens hebt doorgegeven, en met Doc Stop (0800-123.123) als je een kopie van je Belgische identiteitskaart of paspoort hebt gestuurd.

(Bron: Clint – Intropic: Freepik)