Als je online paswoord in deze lijst staat, moet je het meteen wijzigen

Sorry, maar als je online paswoord daadwerkelijk ‘paswoord’ is, nodig je eigenlijk hackers uit. Toch? Maar zelfs als je geen totale domoor bent, is het belangrijk om regelmatig je paswoord bij te werken om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van online hackers.

En recentelijk is onthuld wat de meest voorkomende en gemakkelijk te infiltreren wachtwoorden van 2023 zijn. Komt die van jou voor op de lijst? Al een paar jaar helpt het paswoordbeheer van NordPass gebruikers om hun informatie te versleutelen – en ze hebben uitgelegd waarom het echt nodig is om voor je online paswoord een ‘paswoordhygiëne’ te handhaven. Is jouw computer veilig…?

Online paswoord is toegangspoort tot digitale levens

“Helaas worden paswoorden steeds zwakker, en mensen onderhouden nog steeds geen goede paswoordhygiëne”, zei NordPass CEO Jonas Karklys. “Het is belangrijk te begrijpen dat paswoorden de toegangspoort zijn tot onze digitale levens, en nu we steeds meer tijd online doorbrengen, wordt het enorm belangrijk om beter voor onze cyberbeveiliging te zorgen.”

We weten wat je denkt, en ja, het kan behoorlijk vervelend zijn om een online paswoord te bedenken dat moeilijk te raden is – en nog moeilijker te onthouden. Dit handige wachtwoordenboekje zou daar alleszins bij kunnen helpen. Maar met slechts één hoofdpaswoord voor authenticatie is het veel eenvoudiger dan voor elk account afzonderlijk een wachtwoord op te schrijven. Tomas Smalakys, de CTO van NordPass voegde toe: “Met de angstaanjagende risico’s waarmee wachtwoordgebruikers worden geconfronteerd, zijn alternatieve methoden voor online authenticatie nu essentieel.”

Een veilig online paswoord kiezen

Alternatieven voor een paswoord

“Passkey-technologie, beschouwd als de meest veelbelovende innovatie om paswoorden te vervangen, baant met succes zijn weg en wint vertrouwen bij individuen en progressieve bedrijven wereldwijd. Als een van de eerste wachtwoordbeheerders die deze technologie aanbieden, zien we dat mensen nieuwsgierig zijn om nieuwe dingen uit te proberen, zolang dit helpt het gedoe van wachtwoorden te elimineren.” Nu, het moment waarop je hebt gewacht – hier is de top 10 van meest voorkomende wachtwoorden in 2023, verzameld door het Cybernews Investigation Team:

1) 123456

2) 123456789

3) qwerty

4) password

5) 12345

6) qwerty123

7) 1q2w3e

8) 12345678

9) 111111

10) 1234567890

“Zo’n online paswoord kan eenvoudig gekraakt worden”

Wachtwoorden zo eenvoudig als die hierboven, volgens experts van NordPass, kunnen zeer eenvoudig worden gekraakt door online dieven en hackers. “We hebben gegevens verzameld uit publiekelijk gelekte datalekken, waaronder de Breach Compilation, Collection #1-5 en andere databases”, legt Paulius Masiliauskas van Cybernews uit. “We hebben de gegevens vervolgens geanonimiseerd en de paswoorden losgekoppeld, zodat we naar die gegevens konden kijken in isolatie en de meest populaire wachtwoorden en zinnen konden vinden die werden gebruikt.”

Een veilig online paswoord kiezen

Hoe kies je een sterk online paswoord?

“In totaal konden we 15.212.645.925 wachtwoorden analyseren, waarvan er 2.217.015.490 uniek waren. We ontdekten interessante dingen over de manier waarop mensen wachtwoorden maken: hun favoriete sportteams, steden, eten, en zelfs scheldwoorden. “We konden zelfs de waarschijnlijke leeftijd van de persoon afleiden door te kijken naar welk jaar ze gebruikten in hun wachtwoord.”

Dus, als je een sterk paswoord wilt genereren, zorg er dan voor dat je het volgende doet:

1) Gebruik een lang paswoord

2) Voeg cijfers, symbolen, kleine letters en hoofdletters toe

3) Vermijd populaire wachtwoorden, inclusief ‘paswoord’

4) Gebruik een veilige paswoord-manager

(Bron: LADbible – Afbeeldingen: Freepik)