Wetenschappers onthullen hoelang een mens maximaal kan leven

Hoezeer je ook beweert dat je in staat bent om voor altijd te leven, dat ben je natuurlijk niet. Uiteindelijk zal de tijd ons allemaal inhalen, maar dat wil niet zeggen dat we niet nog even kunnen blijven hangen voordat het zover is. Volgens het Guinness World Records is de oudste levende persoon Maria Branyas Morera , met haar 117-jarige leeftijd. Dus, kijk, er is hoop voor ons allemaal, aangezien mensen duidelijk in staat zijn om behoorlijk lang op de planeet te blijven rondhangen. Maar hoelang is het eigenlijk mogelijk voor ons om te leven?

Nou, op basis van het feit dat mensen langer leven dan ooit tevoren, hebben wetenschappers een antwoord gegeven op hoelang het ooit mogelijk zal zijn voor mensen om in leven te blijven. Hoewel het lastig is om precies te zeggen omdat zoveel voorgestelde ‘maximale menselijke levensduur’ door de decennia heen zijn veranderd. Richard Faragher, hoogleraar biogerontologie aan de Universiteit van Brighton, schrijft in een studie dat ‘in 1921 werd aangetoond dat leeftijden boven de 105 onmogelijk waren’.

Hoelang kan een mens leven?

“Schatten van de grenzen aan de levensduur zijn sindsdien bekritiseerd omdat elke ‘maximale limiet’ voor de levensduur tot nu toe is overschreden,” legde hij uit. Bijvoorbeeld, de oudste mens ooit bereikte de ongelooflijke leeftijd van 122 jaar en 164 dagen. Jeanne Calment stierf in 1997 en haar record is nog steeds niet overtroffen. En haar leeftijd is degene die het dichtst bij de meest voorkomende leeftijd is waarvan wetenschappers denken dat mensen kunnen leven. Het is algemeen aanvaard dat de huidige limiet van onze levensduur rond de 120 jaar ligt.

(lees verder onder de foto)

De manier waarop het menselijk lichaam functioneert

En het is niet alleen vanwege Calment’s buitengewone record dat dit wordt verondersteld, maar ook vanwege de manieren waarop het menselijk lichaam functioneert. “Als we kijken naar hoe onze organen achteruitgaan met de leeftijd, en die afname tegen de leeftijd waarop ze stoppen met werken,” schreef Faragher, “geven de meeste berekeningen aan dat organen alleen zullen functioneren tot de gemiddelde persoon ongeveer 120 jaar oud is.” Echter, die 120-markering is niet de definitieve limiet voor ons gewone stervelingen.

Kunnen mensen 150 jaar worden?

Sommige wetenschappers denken dat we het zelfs helemaal tot 150 kunnen maken – als je hoe dan ook zo lang zou willen blijven hangen. Ken Watcher, een hoogleraar demografie en statistiek aan de Universiteit van CaliforniĆ«, vertelde eerder aan PBS: “We zien dat de sterftecijfers, onder extreme leeftijden, een beetje dalen. Dat betekent dat we niet tegen een limiet van levensduur aanlopen.”

(Afbeeldingen: Unsplash)