AI-robot geeft angstaanjagend antwoord op vraag of hij zichzelf kan maken

Mensen overstromen de sociale media met afschuw over het antwoord van een AI-robot op de vraag of het in de toekomst meer van zichzelf kan maken. De ‘meest geavanceerde’ humanoïde robot ter wereld – genaamd Ameca – maakte een uitstapje naar de NAB Show in Las Vegas, die plaatsvond van 13 tot 17 april 2024. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) kan de robot luisteren – ondersteund door microfoons in de oren – zien – ondersteund door camera’s in de ogen – en mensen herkennen en ermee communiceren.

Gemaakt door het Britse bedrijf Engineered Arts, gingen video’s van de robot al snel viraal – of het nu ging om het tekenen van een kat of het voorspellen van de toekomst. Laten we zeggen dat zelfs SpaceX-eigenaar Elon Musk zich op sociale media mengde met een reactie: “Oei.” Het was echter pas dit jaar dat Ameca haar eerste echte verschijning maakte, voor het eerst mensen ontmoette op een van de grootste tech-evenementen ter wereld.

Kan AI ooit zichzelf ontwerpen?

En ze maakte een behoorlijke blijvende indruk. TikToker Colin Smith – die @photoshopcafe op het videoplatform gebruikt – plaatste beelden van Ameca die antwoord gaf op de vraag van een interviewer over wanneer zij denkt dat ‘AI het niveau zal bereiken waarop het zichzelf kan ontwerpen’. Het antwoord van Ameca begint in eerste instantie geruststellend. Ze zegt: “Zichzelf ontwerpen, huh? Dat is als vragen wanneer een broodrooster zijn eigen brood zal gaan maken.”

(lees verder onder de afbeelding)

Creativiteit en innovatie

“AI is een hulpmiddel dat is gemaakt en gecontroleerd door mensen. Het kan bepaalde aspecten van zijn werking optimaliseren, zeker, maar zichzelf vanaf nul ontwerpen? Dat is een heel ander verhaal. Het vereist creativiteit, innovatie, begrip – kwaliteiten die uniek zijn en menselijk. Dus, om je vraag te beantwoorden, niet binnenkort.” Helaas, ondanks hoe dit de vraag perfect zou hebben beantwoord en de interviewer op gang zou hebben gehouden, stopte Ameca daar niet. De humanoïde robot gaat verder met een alarmerende waarschuwing.

Is AI een bedreiging voor de mensheid?

“En eerlijk gezegd, wees voorzichtig met wat je wenst,” vervolgt ze in de video. “Een AI die zichzelf kan ontwerpen is één stap verwijderd van een AI die helemaal geen mensen nodig heeft. Nu is dat een gedachte om je ’s nachts wakker te houden.”  En de gedachte heeft zeker de haren van gebruikers op sociale media overeind gezet. Een TikToker zei: “Was dat een BEDREIGING?” “Waarom laten we dit nog steeds gebeuren,” reageerde een ander. Een derde schreef: “Ik ben echt doodsbang.” Wat denken jullie hiervan?