Veelvoorkomende fout met wasmachine kost ons honderden euro’s

Een kort wasprogramma is niet alleen tijdbesparend, maar ook kosteneffectief. Vanwege de stijgende energieprijzen kiezen veel mensen voor de ‘snelle was’-optie op hun wasmachine om kosten te besparen. Het lijkt immers alsof er minder water en elektriciteit wordt gebruikt.

We streven naar een zuiniger leven en passen dit ook toe op het gebruik van onze wasmachines. We overwegen wanneer we wassen en welke instellingen het voordeligst zijn. Maar één programma dat op het eerste gezicht zuinig lijkt, kan op de lange termijn juist tot aanzienlijke extra kosten leiden. Laten we dit uitleggen.

Water en energie besparen

Tegenwoordig bieden wasmachines een scala aan programma’s, variërend van koud wassen en ecoprogramma’s tot verkorte wascycli. Met de ‘snelle was’-knop, die de was verkort, is je was binnen 30 minuten klaar. Het lijkt alsof dit water en energie bespaart. Het misverstand is dat bij lange wascycli veel energie en water wordt verbruikt, maar niets is minder waar. Volgens Milieu Centraal is een kort wasprogramma juist allesbehalve energiezuinig en kost het alleen maar meer geld.

(lees verder onder de afbeelding)

Water- en energieverbruik van een wasmachine

Bij het gebruik van de ‘snelle was’-stand worden alle fasen van het wasproces versneld, wat resulteert in meer water- en energieverbruik. Bovendien is de trommel meestal niet vol wanneer je deze optie kiest, waardoor het energieverbruik per kilo wasgoed uiteindelijk hoger is omdat je de machine vaker moet gebruiken. Kort gezegd: verkort wassen leidt niet tot besparingen. Het is dus beter om dit niet te doen. Als je de wasmachine zuinig wilt gebruiken, adviseert de Consumentenbond om te kiezen voor een langer wasprogramma.

Hoe zuinig je was doen?

Door de extra tijd die de wasmachine heeft om kleding te reinigen, is het niet nodig om op hoge temperaturen te wassen. Een lager temperatuurniveau maakt het wasprogramma energiezuiniger. Dus de volgende keer dat je de wasmachine aanzet, is het verstandig om te kiezen voor een lage temperatuur.

Je bespaart dus geld door het reguliere wasprogramma te gebruiken, maar ook het ecoprogramma kan aanzienlijke besparingen opleveren. Hoewel ze soms wel 4 uur duren, verbruiken ze gemiddeld 30% minder energie, wat op jaarbasis honderden euro’s kan besparen.

(Bron: Manly – Afbeeldingen: Unsplash)