Met deze zittende activiteit verlies je evenveel kilo’s als op de loopband

Om gewicht te verliezen wordt vaak geadviseerd om minder te eten en meer te bewegen, een mantra dat vaak door diëtisten wordt herhaald. Maar er is goed nieuws voor diegenen die een hekel hebben aan sporten maar toch fit willen zijn voor de zomer. Het ‘grootmeesterdieet’ bewijst dat je gewicht kunt verliezen met minimale lichamelijke activiteit.

De afgelopen jaren hebben professionele schakers van over de hele wereld opmerkelijke gewichtsveranderingen laten zien. Zo viel de Russische grootmeester Anatoly Karpov bijvoorbeeld bijna 10 kilo af na 48 wedstrijden in slechts 5 maanden tijd. Maar hoe is dit mogelijk en kan dit worden toegepast als dieet?

Gewicht verliezen zonder fysieke activiteit

Tijdens intense schaakpartijen ervaren grootmeesters een constante mentale druk en leveren ze veel inspanning met hun hersenen, wat resulteert in een verhoogde hartslag en een verhoogd energieverbruik. Bovendien kan de spanning tijdens deze wedstrijden leiden tot een verminderde eetlust. Door de combinatie van een hoog energieverbruik en een verminderde calorie-inname kwamen de schakers in een calorietekort terecht, waardoor ze aanzienlijk gewicht verloren, zelfs zonder veel fysieke activiteit te verrichten, zo blijkt uit onderzoek.

Sport- en voedingspatroon

Tegenwoordig hebben de meeste grootmeesters de relatie tussen fysieke fitheid en schaakprestaties geoptimaliseerd. Een uitstekend voorbeeld hiervan is Magnus Carlsen, de huidige wereldkampioen schaken, die een specifiek sport- en voedingspatroon volgt. Met een rating van 2882 heeft Carlsen de hoogste rating ooit behaald en hij kan zelfs 100 schaakpartijen achter elkaar spelen, wat aangeeft dat hij aanzienlijke energie verbruikt en gemakkelijk gewicht kan verliezen.

(lees verder onder de afbeelding)

Bloedsuikerspiegel stabiliseren

Daarom drinkt de wereldkampioen vaak chocolademelk om zijn bloedsuikerspiegel te stabiliseren en beoefent hij cardio- en krachttraining, voetbal en zelfs yoga om zijn energieverlies te minimaliseren en zijn alertheid te verbeteren. Andere grootmeesters, zoals Fabiano Caruana, hebben ook specifieke strategieën geïntegreerd om hun schaakprestaties te verbeteren, zoals detoxperiodes en suikervrije diëten voorafgaand aan belangrijke toernooien.

Gewichtsverlies op een gezonde manier

Hoewel niet-schakers waarschijnlijk niet dezelfde cognitieve inspanning zullen ervaren als grootmeesters, is het nog steeds mogelijk om gewicht te verliezen zonder veel te bewegen, bijvoorbeeld door werkstress of spanning in de privésfeer, wat kan leiden tot verminderde eetlust en gewichtsverlies. Echter, het is natuurlijk onverstandig en ongezond om bewust stressvolle situaties op te zoeken om gewicht te verliezen. Een betere aanpak is om vaker te schaken of andere mentaal uitdagende, maar rustige activiteiten te ondernemen.

Bewuste keuze voeding

Andere effectieve methoden, die overigens gezonder zijn dan stress, omvatten het verminderen van portiegroottes en het bewust kiezen van voeding, zoals het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen, suiker en verzadigde vetten. Voldoende slaap is ook sterk aanbevolen.

(Bron: Manly – Afbeeldingen: Unsplash)