Wie dementie wil voorkomen, moet op deze exacte leeftijd stoppen met alcohol

Als ‘Dry January’ al een uitdaging voor je is, brengen we nog wat minder goed nieuws: een arts adviseert dat je na een bepaalde leeftijd permanent moet stoppen met drinken. Terwijl sommigen van ons al wankelen bij het proberen een maand lang geen alcohol te drinken, kan het idee om nooit meer een koud biertje te nuttigen, rillingen over je rug sturen.

Helaas heeft alcohol, naarmate je ouder wordt, meer langetermijneffecten op je gezondheid en welzijn. Volgens een expert is het wellicht verstandig om alcohol volledig uit je dieet te schrappen om de ontwikkeling van dementie te voorkomen. De Alzheimer’s Society stelt dat onderzoek aantoont dat overmatig alcoholgebruik de kans vergroot op het ontwikkelen van dementie.

Neurotoxine

Drinken correleert rechtstreeks met een verminderd volume van het witte hersenweefsel, wat kan leiden tot een verminderde normale hersenfunctie. Dr. Richard Restak heeft ook verklaard dat regelmatig of overmatig drinken schade aan je gezondheid kan toebrengen. Dit betekent echter niet dat een incidenteel drankje veel effect zal hebben in vergelijking.

In zijn nieuwe boek, getiteld ‘How to Prevent Dementia: An Expert’s Guide to Long-Term Brain Health’, beschrijft de medisch professional alcohol als een ‘direct neurotoxine’. Een neurotoxine kan worden gedefinieerd als een stof die schade toebrengt, vernietigt of de functie van het zenuwstelsel aantast. Vanwege de schade die alcohol kan veroorzaken, heeft Dr. Restak een leeftijd onthuld waarop je het volledig uit je leven zou moeten bannen.

(lees verder onder de afbeelding)

Wanneer stoppen met alcohol om dementie te voorkomen?

“Ik raad ten zeerste aan dat als je 65 jaar of ouder bent, je alcohol volledig en permanent uit je leven verwijdert,” schreef hij. “Je loopt misschien gevaar, en het is waarschijnlijk het beste om helemaal te stoppen.” Hij roept ook mensen op om hun relatie met alcohol te heroverwegen, ongeacht hun leeftijd, vooral als ze erop vertrouwen voor stemmingsverbeteringen of zelfvertrouwen in sociale situaties.

Welk type dementie?

Dr. Restak heeft ook gespecificeerd welk type dementie verband houdt met overmatig drinken, namelijk het ‘Wernicke-Korsakoff-syndroom’, dat kan worden geïdentificeerd als ‘een ernstig verlies van recent geheugen’ dat ‘het directe effect van alcohol op de hersenen’ is. Langdurig overmatig drinken gedurende je leven kan ook leiden tot een tekort aan vitamine B1, wat het syndroom kan veroorzaken. Hoewel 65 jaar misschien ver weg lijkt voor velen, is het nooit te vroeg om meer aandacht te besteden aan onze gezondheid.

(Bron: Clint.be – Intropic: Freepik)