Wat is dat laagje water op yoghurt en mag je dat opeten?

Wanneer je een open pot yoghurt terug in de koelkast plaatst, verschijnt er vaak de volgende dag een waterig laagje op. Maar wat is dat laagje water op yoghurt precies? En moet je het weggooien, de yoghurt helemaal weggooien, of kun je het nog gerust opeten? Levensmiddelenmicrobioloog Frank Devlieghere (UGent) geeft uitleg.

“Yoghurt wordt gemaakt van melk,” zegt professor Devlieghere. “Er worden bacteriën aan toegevoegd, die ervoor zorgen dat de suiker in de melk verandert in zuren. Deze zuren breken de eiwitten in de melk af, waardoor de yoghurt uiteindelijk de herkenbare stevige structuur krijgt.”Als een yoghurt na aankoop een tijdje in de koelkast staat, kan de structuur wat losser worden. “Hierdoor kan er vocht op de yoghurt komen. Dit laagje wordt ook wel ‘wei’ genoemd,” zegt Frank Devlieghere.

Laagje water op yoghurt: mag je dat opeten?

“Wanneer dit laagje water op yoghurt precies ontstaat, hangt af van het soort yoghurt. Over het algemeen geldt: hoe dichter bij de houdbaarheidsdatum, hoe groter de kans op wei.” Het is dus volkomen normaal dat er een laagje wei verschijnt. Maar mag je het ook opeten? “Ja, daar is helemaal niets mis mee,” stelt de professor gerust. “Integendeel, het is zelfs erg voedzaam, want ook al lijkt het laagje op water, het bevat een heleboel gezonde stoffen zoals eiwitten, lactose en calcium.”

(lees verder onder de foto)

water op yoghurt

Gezonde toevoeging

“Wat ik altijd doe, is het laagje mengen met de yoghurt. Zo kun je het perfect opeten,” tipt de professor nog. Naast dat het een gezonde toevoeging is aan je maaltijd, heeft het laagje geen invloed op de smaak. “De smaak van de wei is vergelijkbaar met die van de yoghurt. Het enige verschil is de structuur. Als je alles door elkaar mengt, zal het geheel iets romiger worden omdat er water aan de yoghurt wordt toegevoegd.”

(Bron: nieuwsblad.be – Afbeeldingen: Unsplash)