Met deze truc kan je meer calorieën verbranden tijdens het wandelen

Je hebt geen luxe fitnessabonnement nodig om fit te blijven. Sterker nog, calorieën verbranden kan net zo eenvoudig zijn als regelmatig gaan wandelen. Het kan op elk moment van de dag worden gedaan en kost je ook geen cent! Naast het helpen bij gewichtsverlies, bevordert wandelen ook het algehele welzijn. Het vermindert naar verluidt het risico op hart- en vaatziekten en kan ook gunstig zijn voor je geestelijke gezondheid.

Een stevige wandeling van 10 minuten per dag heeft tal van gezondheidsvoordelen en telt mee voor je aanbevolen 150 minuten wekelijkse lichaamsbeweging, volgens experts. Maar als je doel afvallen is, is het niet zo eenvoudig – je moet meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. Het verhogen van de intensiteit kan meer calorieën verbranden. En één manier om de intensiteit te verhogen is door je wandeltechniek aan te passen.

Meer calorieën verbranden tijdens het wandelen

Onderzoek heeft aangetoond dat stevig wandelen met een snelheid van 5,5 km/u bergopwaarts 60% meer calorieën verbrandt dan wandelen op een vlak oppervlak. Dit werd gedocumenteerd door Very Well Fit. Ondertussen heeft het Resource Manual for Guidelines for Exercise Testing and Prescription van het American College of Sports Medicine vastgesteld dat voor elke 1% helling de verbrande calorieën met ongeveer 12% toenemen. Dit komt overeen met een tiental extra calorieën per kilometer voor een persoon van 70 kg.

(lees verder onder de afbeelding)

calorieën verbranden

Hartslag tijdens het wandelen

Als je toegang hebt tot een loopband, kun je eenvoudig de helling instellen om bij te houden hoeveel calorieën je verbrandt – maar we begrijpen dat dit niet altijd mogelijk is. Hoewel het lastig kan zijn om een gelijkmatige toename te behouden tijdens het wandelen buiten, probeer terrein te kiezen dat gevarieerd is om je hartslag op gang te houden.

Metabolic Equivalent

Onderzoek naar ‘Metabolic Equivalent’ toont aan dat je slechts 6% minder calorieën per kilometer verbrandt dan wanneer je op vlak terrein wandelt. Zelfs als je een wandeling bergopwaarts gevolgd door een wandeling bergafwaarts toevoegt, zul je nog steeds meer calorieën verbranden dan wanneer je op vlak terrein loopt. Dus probeer het zeker eens!

(Bron: Clint – Afbeeldingen: Unsplash)