Hoe kan je tekenbeten voorkomen en wat mag je zeker niet doen?

Sciensano rapporteerde in 2023 5896 gevallen van tekenbeten bij Tekennet, met een piek in juni. Bij een verblijf in de natuur is het raadzaam om na afloop van buitenactiviteiten je lichaam te controleren. Vooral warme plekken, zoals de oksels, bilnaad en liezen, verdienen extra aandacht.

De meeste tekenbeten worden opgelopen tijdens vrijetijdsactiviteiten, in bossen en in eigen tuinen. Verwijder een teek in één vloeiende beweging met behulp van een speciale tekenverwijderaar. Als je een pincet gebruikt, kies er dan een met een dunne punt. Pak de teek vast bij de kop en zo dicht mogelijk bij je huid. Druk de buik van de teek niet plat.

Wat te doen bij tekenbeten?

Let erop dat je de teek niet platknijpt en draai niet aan de teek. Trek de teek er in één keer uit, aangezien elke manipulatie de teek kan doen braken en daardoor het risico op besmetting vergroot. Er zijn ook preventieve maatregelen die je kunt nemen om tekenbeten te voorkomen.

(lees verder onder de foto)

tekenbeten

Hoe tekenbeten voorkomen?

Door jezelf in te smeren met bepaalde producten (zoals Deet) verklein je de kans op tekenbeten. Breng het product aan op je schoenen, sokken en broekspijpen om teken op afstand te houden. Blijf op de paden, want teken bevinden zich vooral in struikgewas en hoog gras. Door op de paden te blijven, verklein je de kans om gebeten te worden.

(Bron: Redactie24 – Afbeeldingen: Unsplash)