Waarschuwing voor motorrijders: “Als je dit gebruikt, let dan goed op!”

Vias Institute heeft een waarschuwing voor motorrijders gegeven voor het gebruik van infotainmentsystemen tijdens het rijden. Uit een nieuwe studie blijkt dat 55% van de gebruikers van gemotoriseerde tweewielers minstens één infotainmentsysteem gebruikt.

Een kwart van deze groep rijdt met een smartphone op het stuur en 8% gebruikt een ‘Head-up Display’, een motorhelm met een klein projectiescherm voor één oog dat verbonden kan worden met een smartphone. Hoewel infotainmentsystemen positieve effecten kunnen hebben, zoals het weergeven van de maximumsnelheid en het verstrekken van tijdige informatie om plotselinge rijstrookwisselingen te verminderen, kunnen ze ook negatieve effecten hebben.

Waarschuwing voor motorrijders

Daarom is er nu deze ernstige waarschuwing voor motorrijders. Sommige systemen kunnen bijvoorbeeld bochten verkeerd inschatten, waardoor ze niet zo scherp lijken op een navigatiesysteem. Ook kunnen sommige systemen het controleren van sociale media of het lezen van tekstberichten tijdens het rijden mogelijk maken, wat sterk wordt afgeraden omdat dit de aandacht van de bestuurder afleidt en de controle over het voertuig vermindert.

(lees verder onder de foto)

waarschuwing voor motorrijders

Voorzichtigheid gevraagd

Hoewel er nog geen bewezen directe link is tussen infotainmentsystemen en verkeersongevallen, zijn er wel potentiële risico’s geïdentificeerd. Daarom roept Vias Institute op tot voorzichtigheid bij het gebruik van deze systemen en adviseert het om de focus te houden op de primaire rijtaak.

(Afbeeldingen; Unsplash)