“Als je dit tegenkomt op WhatsApp en Messenger ben je best op je hoede”

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen waarschuwt voorzichtig te zijn met voedingsmiddelen die online worden aangeboden, zowel op het internet als op sociale media. In de afgelopen twee jaar hebben inspecteurs meer dan 450 klachten onderzocht. “Het is duidelijk dat consumenten zich afvragen of de verkopers over de juiste vergunning beschikken”, aldus het FAVV.

“Een deel van deze klachten heeft betrekking op zelfbereide voedingsmiddelen, zoals gebak en kant-en-klaarmaaltijden, die via sociale netwerken zoals Facebook Marketplace worden verkocht. Consumenten vragen zich vaak af of de persoon of het bedrijf bekend is bij het FAVV. In de afgelopen twee jaar werd deze vraag bij meer dan een derde van de klachten gesteld. Dit is een terechte vraag van consumenten, aangezien bij de grote meerderheid van de gevallen effectief werd vastgesteld dat de verkopers niet geregistreerd waren bij het FAVV.”

Facebook Marketplace

“Hoewel het verkopen van voedingsmiddelen online via Facebook Marketplace en andere platforms niet verboden is, is een vergunning van het Agentschap wel vereist, omdat je als hobby-kok deel uitmaakt van de voedselketen. Het is belangrijk om altijd voldoende informatie (bedrijfsnaam en adres, contactgegevens, ondernemingsnummer) te kunnen vinden op de webshop of Facebookpagina van een legaal bedrijf,” benadrukt het FAVV.

(lees verder onder de foto)

Whatsapp en Messenger

Whatsapp en Messenger

“Een kleine tip: onbetrouwbare verkopers willen vaak alleen communiceren via privékanalen zoals WhatsApp of Messenger. Als de verkoper zijn naam of adres niet wil geven, moet je op je hoede zijn. Vraag gerust naar het ondernemingsnummer van de verkoper. Zo ben je er zeker van dat de verkoper bekend is bij de overheid.”

(Bron: Redactie24 – Afbeeldingen: Unsplash)