Met deze kleine ingreep bespaar je 75 euro per persoon per jaar op je energie- en waterverbruik

In de badkamer draait alles de laatste jaren om ecologie. Wil je echt besparen? Beperk dan niet alleen je waterverbruik, maar ook de energie die nodig is om je sanitair water te verwarmen. Denk je dat dit een onmogelijke taak is? Think again: met een douchewarmtewisselaar combineer je het nuttige met het aangename. Bouwsite Livios legt uit hoe het werkt.

Tegenwoordig is het van cruciaal belang om je energieverbruik en -verlies tot een minimum te beperken. Heb je al nagedacht over het energieverlies van het wegstromende douchewater? Het water voor je zalige warme douche moet eerst worden verwarmd en stroomt dan enkele seconden later weg in het afvoerputje. Voor een douche van 10 minuten verlies je al snel 60 liter warm water dat is opgewarmd tot 55°C.

Besparen op warm water met een douchewarmtewisselaar

Toch zijn er tal van manieren om te besparen op warm water. Een douchewarmtewisselaar geeft een deel van de energie van het afgevoerde douchewater terug aan het verse sanitaire water. Zo verspil je minder energie, produceert je (zonne)boiler minder warm water en kun je nog steeds genieten van een heerlijk warme douche. Het systeem wordt gemonteerd in de afvoerinstallatie en er zijn drie soorten warmtewisselaars:

  1. Douchepijpwisselaar of verticale warmtewisselaar:

Het afvoerwater stroomt naar beneden, verticaal door de warmtewisselaar. Dit systeem is het meest efficiënt van de drie, maar het is belangrijk op te merken dat je douche zich op een verdieping moet bevinden.

  1. Douchegootwarmtewisselaar:

Deze wordt, zoals de naam al aangeeft, geïnstalleerd in je douchegoot.

  1. Douchebakwarmtewisselaar: 

Dit lijkt op de douchegootwarmtewisselaar, maar is geïntegreerd in je douchebak.

(lees verder onder de afbeelding)

Rendement van een douchewarmtewisselaar

Het rendement van een douchewarmtewisselaar varieert tussen 40 en 65 procent en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de aansluitingswijze, de temperatuur van het drinkwater en de afstand tussen de douchewarmtewisselaar, het verwarmingstoestel en de douche. Voor het beste rendement sluit je de warmtewisselaar zowel aan op je mengkraan als op je verwarmingstoestel.

Zet de temperatuur van je drinkwater niet te hoog, zodat de douchewarmtewisselaar meer warmte kan overdragen. Beperk ook de afstand tussen de douchewarmtewisselaar, het verwarmingstoestel en de douche, om onderweg minder thermische energie te verliezen.

De voordelen op een rijtje:

– Je verlaagt je E-peil met één tot twee punten, afhankelijk van de versie van de warmtewisselaar.

– Geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie.

– Verlaging van de CO2-uitstoot.

– Je bespaart gemiddeld 75 euro per persoon per jaar door een lager energie- en waterverbruik.

(lees verder onder de afbeelding)

Er zijn ook enkele nadelen:

– De integratie van de warmtewisselaar in een bestaande installatie kan soms lastig zijn.

– Niet overal toepasbaar: de verticale warmtewisselaar is alleen mogelijk als de douche zich op een verdieping bevindt.

– De douchebak- en douchegootwisselaar zijn minder efficiënt dan de verticale versie.

Hoeveel kost een douchewarmtewisselaar?

De kosten beginnen bij 500 euro exclusief btw voor een douchewarmtewisselaar. Voor een gezin van vier personen verdient de installatie zichzelf dus terug binnen anderhalf jaar.

(Bron: hln.be en Livios – Afbeeldingen: Unsplash)