Prijs van sigaretten gaat weer omhoog. Zoveel betaal je nu voor een pakje sigaretten

Net wanneer je dacht dat je portemonnee veilig was, komt het nieuws binnen: de prijzen van sigaretten stijgen opnieuw. Op 1 april 2024 (geen grap) heeft de overheid de touwtjes nog strakker aangetrokken, voor rokers.

Deze recente verhoging van de accijns op alles van sigaretten tot shag komt niet als een verrassing, maar het blijft een bittere pil. Het maakt deel uit van het Nationaal Preventieakkoord uit 2018, met als nobel doel een rookvrije generatie te creëren tegen 2040.

Hoeveel kost een pakje sigaretten nu?

Na deze laatste verhoging zullen rokers gemiddeld €11,10 moeten neertellen voor een pakje. Terwijl de prijzen van sigaretten stijgen, wordt het roken steeds duurder. Deze verhoging dient twee doelen: bijdragen aan de volksgezondheid en financiële steun bieden aan minder bedeelden.

(lees verder onder de foto)

Maar terwijl de prijzen van sigaretten stijgen, vragen sommigen zich af of dit de beste manier is om sociale problemen aan te pakken. Met financiële voordelen en een slimme belastingstrategie lijkt de overheid vastbesloten om via de prijzen van sigaretten een aanzienlijke bijdrage te leveren aan het goede doel. Maar voor rokers wordt de lucht steeds benauwder.

(Afbeeldingen: Unsplash)