Waarschuwing voor Gmail-gebruikers: “Doe dit, want anders kan je geld verliezen!”

Hoewel gisteren misschien 1 april was, markeerde het ook de 20e verjaardag van de aankondiging van Google’s eigen e-maildienst, Gmail. Ja, het doet ons ook oud voelen. Ondanks de toenmalige twijfels van de techgemeenschap is Gmail twintig jaar later nog steeds een bloeiende dienst, en het is opmerkelijk om te zien hoe de technologie zich sindsdien heeft ontwikkeld.

Maar terwijl de technologie zeker een lange weg heeft afgelegd, met Google aan de leiding, blijkt dat sommige mensen nog steeds in het stenen tijdperk leven als het gaat om hun persoonlijke cyberbeveiliging. Met meer mensen online dan ooit tevoren is de kans voor fraudeurs en hackers nog nooit zo groot geweest, wat betekent dat we allemaal verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze eigen online veiligheid. Gmail-gebruikers behoren nu tot de meest recente groep mensen die worden gewaarschuwd om hun accounts veilig te houden of mogelijk zeer kostbare gevolgen te riskeren. Het is inderdaad een groep die momenteel wordt geviseerd, aldus experts.

Veilige wachtwoorden voor e-mail en sociale media

“Iedereen met een social media- of e-mailaccount kan een doelwit zijn voor fraudeurs of cyberaanvallen,” waarschuwde Pauline Smith, hoofd van Action Fraud. “Bescherm je informatie door ervoor te zorgen dat je wachtwoorden voor e-mail en sociale media veilig zijn en verschillen van al je andere wachtwoorden.” Deze waarschuwing komt nadat een rapport van Red9 onthulde dat miljoenen mensen nog steeds zwakke basiswachtwoorden gebruiken, zoals ‘wachtwoord’, ‘qwerty’ of ‘123456’.

Tips voor een veilig wachtwoord

Dit is niet alleen riskant omdat je niet wilt dat mensen je e-mails doorzoeken, maar je e-mail fungeert ook als een toegangspoort tot je social media-accounts en vele andere online accounts. Bovendien bevat het veel persoonlijke informatie die hackers kunnen misbruiken. Action Fraud adviseert op hun beveiligingspagina: “Je wachtwoorden voor e-mail en sociale media moeten sterk zijn en verschillen van al je andere wachtwoorden.”

Het combineren van drie willekeurige woorden die elk iets voor je betekenen is een uitstekende manier om een wachtwoord te creƫren dat gemakkelijk te onthouden is maar moeilijk te kraken. Naast het hebben van een uniek wachtwoord wordt gebruikers altijd aangeraden om waar mogelijk 2-Staps Verificatie (2SV) te gebruiken om een extra beschermingslaag toe te voegen aan hun account.

(Bron: Clint – Afbeeldingen: Unsplash)