Strengere regels op komst voor wie met hout stookt

De Vlaamse Milieumaatschappij dringt aan op strengere voorschriften voor houtkachels. “Ze veroorzaken vervuiling en zijn schadelijk voor de gezondheid,” aldus de organisatie. Door de energiecrisis zijn meer mensen overgestapt op houtverwarming vanwege de lagere kosten. Echter, dit brengt onder andere fijnstof vrij, waardoor het ook milieuvervuilend is.

“Bij het verbranden van hout komen schadelijke stoffen vrij zoals fijnstof, dioxines en PAK’s,” meldt de VMM. “PAK’s, oftewel polycyclische aromatische koolwaterstoffen, veroorzaken DNA-schade en zijn daardoor kankerverwekkend. Deze stoffen hebben aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid. Zowel open haarden als kachels dragen bij aan deze schadelijke uitstoot.”

Verbeteren van de luchtkwaliteit

“Zelfs nieuwe houtkachels zijn nog steeds vervuilender dan andere methoden om je huis te verwarmen,” verklaarde Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij op Radio2. “Mensen die hout verbranden, zijn zich vaak niet volledig bewust van het probleem, of onderschatten hoe hun keuzes de lokale luchtkwaliteit kunnen verbeteren.”

“Gemeenten zouden ook bouwadvies kunnen geven en begeleiding kunnen bieden voor duurzamere verwarmingsmethoden. Duidelijkere voorschriften zouden kunnen helpen om de overlast tot een minimum te beperken.”

(Bron: Radio 2 – Intropic: Freepik)