Vergeet appels! Dit fruit moet je eten om de dokter weg te houden

De bekende uitdrukking “An apple a day keeps the doctor away” krijgt een nieuwe draai door recent onderzoek. In plaats van een appel zou een kiwi per dag ervoor kunnen zorgen dat je je beter voelt. Voel je je somber? Overweeg dan om dagelijks een kiwi aan je dieet toe te voegen. Onderzoek aan de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland heeft aangetoond dat deze vrucht je stemming kan verbeteren, dankzij het hoge gehalte aan vitamine C.

Vooral gele kiwi’s bevatten veel meer vitamine C dan welk supplement dan ook, zelfs drie keer meer dan een sinaasappel of aardbei. Om tot deze bevinding te komen, observeerde een team van onderzoekers gedurende acht weken de eetgewoonten van 155 volwassenen met een laag vitamine C-gehalte. De deelnemers kregen dagelijks een vitaminesupplement met 250 mg vitamine C, een placebo of aten twee kiwi’s. Vervolgens beoordeelden ze hun fitheid, humeur en slaapkwaliteit met behulp van een digitaal formulier.

Kiwi’s zijn heel goed voor de gezondheid

Uit de resultaten, gepubliceerd in het British Journal of Nutrition, bleek dat zowel de vitamine C-groep als de kiwi-eters een beter humeur meldden, maar alleen de laatste groep rapporteerde een zelf waargenomen verbetering. Het meest opvallende was dat de kiwi-eters zich al na vier dagen vitaler en vrolijker voelden. Het positieve effect bereikte na veertien tot zestien dagen een hoogtepunt.

“De deelnemers hadden aanvankelijk een goede geestelijke gezondheid en er was dus weinig ruimte voor verbetering, maar toch meldden ze de voordelen van kiwi’s of vitamine C,” aldus hoofdauteur Ben Fletcher. “Dit onderstreept dat wat we eten een relatief snelle invloed kan hebben op ons welzijn,” voegde hij eraan toe.

(Bron: nieuwsblad.be – Afbeeldingen: Freepik)