Rijst in zakjes koken: ongezond of niet? Een expert velt het finale oordeel

Een Chinese vrouw die twee jaar geleden naar ons land verhuisde, was geschokt toen ze ontdekte dat veel mensen rijst in zakjes koken. Ze bracht haar zorgen naar voren tijdens een gesprek met WinWin op Radio 2 en vroeg zich af of dit wel gezond was.

“Koken in plastic wordt afgeraden, omdat het niet per se gezond is,” zegt milieutoxicoloog Jana Asselman tegen presentator Xavier Taveirne. Bij het koken van rijst in plastic zakjes komen er kleine plastic deeltjes vrij, die in het lichaam terechtkomen. “Je zult er niet direct aan overlijden, maar het is niet bevorderlijk voor de gezondheid van mens en milieu.”

“Rijst in zakjes koken is zeker niet gezond”

“Deze microplastics zijn zo klein dat ze in de bloedbaan, cellen en zelfs de placenta van zwangere vrouwen kunnen belanden,” legt professor Asselman uit. Ze voorspelt dat de plastic zakjes voor rijst binnenkort verboden zullen worden, net zoals de recente verboden op glitters. “Het vermijden van rijst in zakjes is een goede eerste stap, zowel voor ons lichaam als voor het milieu,” voegt ze eraan toe.

(Bron: Radio 2 – Intropic: Freepik)