Moet jij ’s nachts vaak opstaan om te plassen? Deze gewoonte is de grote schuldige

Ben je iemand die graag ’s avonds op de bank televisiekijkt als ultieme ontspanning? Dan kan deze gewoonte je nachtrust verstoren, zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het vakblad Neurourology and Urodynamics. Een team van Chinese wetenschappers analyseerde gegevens van de Amerikaanse National Health and Nutrition Examination Survey, die liep van 2011 tot 2016 en waarbij in totaal 13.294 volwassenen deelnamen.

Uit de studie bleek dat 32 procent van de respondenten last had van nocturie, wat inhoudt dat ze ’s nachts twee of meer keer moeten plassen. Hoewel de onderzoekers keken naar factoren zoals leeftijd, geslacht, BMI, culturele achtergrond, opleidingsniveau en algemene gezondheid, ontdekten ze iets verrassends. Het risico op nocturie bleek 48 procent hoger te zijn bij mensen die dagelijks vijf uur of meer televisiekijken, in vergelijking met degenen die minder dan een uur voor de buis zitten.

Verhoogd risico op diabetes én nocturie

De wetenschappers suggereren dat langdurig televisiekijken (oftewel weinig bewegen) geassocieerd wordt met een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, wat op zijn beurt een risicofactor is voor nocturie. Bovendien kan sedentair gedrag leiden tot vochtophoping in de benen, wat ook nachtelijk plassen kan veroorzaken. “Bovendien gaat tv-kijken doorgaans samen met het nuttigen van een drankje, wat leidt tot een verhoogde vochtinname,” voegen de onderzoekers toe.

Hoewel deze studie enige tegenkanting heeft gekregen, benadrukt James Catto van het National Institute for Health and Care Research in Groot-Brittannië dat nachtelijk plassen vaak voorkomt bij ouderen vanwege veranderingen in de lagere urinewegen en niet altijd reden tot bezorgdheid hoeft te zijn. Als je je echter zorgen maakt, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

(Bron: nieuwsblad – Intropic: Freepik)