Grote prijsstijging bier op komst? “Zoveel duurder moet bier uit supermarkt worden”

Op de commerciële zender VTM werd gemeld dat de minimumprijs voor alcoholische dranken moet worden vastgesteld op basis van de hoeveelheid pure alcohol die ze bevatten. Volgens deze voorgestelde regeling zou elke dosis van tien gram pure alcohol 75 cent kosten.

Dit zou leiden tot aanzienlijk hogere prijzen voor goedkope huismerken in supermarkten. Bijvoorbeeld, een halve liter blikje huismerk pils, dat momenteel verkocht wordt voor 0,45 euro, zou met een minimumprijs 1,31 euro kosten – een prijsstijging van 190 procent. Voor een flesje van 33 cl van een bekend merk, momenteel geprijsd op 1,50 euro, zou dit slechts stijgen naar 1,56 euro – een stijging van 4 procent.

Duurdere prijzen voor bier in de supermarkt

Katleen Deleman, een wetenschappelijk expert bij de Hoge Gezondheidsraad, benadrukte dat de invoering van een minimumprijs weinig impact zou hebben op de prijzen in cafés, omdat de prijs van alcoholische dranken die daar worden geserveerd meestal al boven de voorgestelde minimumprijs ligt.

Echter, in supermarkten zouden de prijzen van de goedkoopste alcoholische dranken, zoals huismerk pils en goedkope vodka’s, aanzienlijk stijgen. Deleman merkte op dat deze goedkoopste alcoholische dranken vaak worden gekocht door kwetsbare groepen, zoals mensen met een alcoholverslaving of jongeren die gevoelig zijn voor prijzen.

(Bron: VTM – Afbeeldingen: Unsplash)