Waarom je jouw jeans eigenlijk nooit moet wassen, volgens de CEO van Levi’s

Jeansbroeken zijn een kledingstuk dat we allemaal in onze kleerkast hebben en we hebben allemaal onze eigen mening over hoe vaak we onze broeken moeten wassen – maar de CEO van Levi’s heeft (opnieuw) mensen aangespoord om hun spijkerbroeken nooit te wassen. Het is niet de eerste keer dat Charles ‘Chip’ Bergh dit standpunt duidelijk heeft gemaakt, want eerder bekende hij dat hij zijn favoriete spijkerbroek al tien jaar lang niet had gewassen.

Hoe kun je het best je jeans wassen?

In een recent interview met CNBC waarschuwde hij nog eens tegen het in de wasmachine doen van jeansbroeken, maar dat schoonmaken in het algemeen prima is. “Ik heb nooit gezegd dat je je spijkerbroeken helemaal niet moet wassen,” zei de CEO van Levi’s. “Echte denim-liefhebbers, mensen die echt van hun denim houden, zullen je vertellen dat je je denim nooit in de wasmachine moet doen. Dat is wat ik ook nooit doe.” Dus wat gebeurt er als ze vies worden? Nou, blijkbaar is de douche de beste plek om de jeans schoon te maken.

Je jeans wassen in de… douche

“Als ik wat saus of zo op mijn spijkerbroek laat vallen, ga ik het schoonmaken. Maar ik zal het lokaal schoonmaken. En als ze echt vies worden, weet je, als ik buiten heb gezweet of iets en ze echt vies zijn geworden, zal ik ze in de douche wassen,” zei de CEO van Levi’s. Hij legde verder uit hoe dit inhoudt dat je de spijkerbroek in de douche moet dragen en ze moet bedekken met zeep zoals je je lichaam zou doen. Niet bepaald de meest comfortabele schoonmaakklus!

Impact op het milieu

Wat betreft de milieu-impact, merkte Bergh op hoe het wassen van spijkerbroeken in de wasmachine de koolstofvoetafdruk van het kledingstuk kan beïnvloeden vanwege de hoeveelheid water die nodig is om denim te produceren, evenals het aantal keren dat mensen ze wassen. Intussen adviseert Kelly Love van het milieuvriendelijke merk Branch Basics om je jeans gewoon buiten in de zon te laten liggen. De broeken zouden immers een beetje worden gereinigd dankzij het licht en de lucht die de microben afbreken. Gezien het weer bij ons, een alternatief dat je helaas niet veel zal kunnen toepassen!

(Afbeeldingen: Freepik)