Voor eens en altijd: expert onthult hoeveel water je per dag moet drinken

Laten we eerlijk zijn, de meesten van ons drinken waarschijnlijk niet genoeg water. Tenzij je een van die mensen bent die altijd een enorme waterfles bij zich draagt, kan het moeilijk zijn om te onthouden een geschikte hoeveelheid kraanwater naar binnen te werken. Je realiseert je misschien niet dat het ook mogelijk is om te veel water te drinken. Een vrouw overleed nadat ze vier flessen water in 20 minuten had gedronken. Nu heeft een expert onthuld dat de gangbare wijsheid die we hebben gekregen over hoeveel glazen water we moeten drinken volledig onjuist is.

Wat zijn de gezondheidseffecten van te weinig water drinken?

Volgens huisarts Dr. Marjan Moghaddam zijn er allerlei vervelende bijwerkingen als je niet genoeg vocht binnenkrijgt. Je kunt aanhoudende hoofdpijn verwachten, een vrij veelvoorkomend verschijnsel voor mij wanneer ik besef dat ik geen glas water bij me heb. Volgens Dr. Moghaddam kun je ook last hebben van ‘harde ontlasting en obstipatie’, een doffe huid, vermoeidheid en een droge mond. Nog vervelender is dat te weinig drinken soms tot gewichtstoename kan leiden. Dr. Moghaddam zei: “Soms verwarren mensen dorst met honger en eten ze meer, maar eigenlijk moeten ze gewoon meer drinken.”

Kun je aan de kleur van je urine zien of je genoeg drinkt?

Kort antwoord: ja. En je kunt ook zien of je te veel drinkt. Volgens Healthline moet je urine een lichtgele kleur hebben. Als het donkergeel is, drink je niet genoeg. Als het helder is, drink je te veel.

Hoeveel water moet ik drinken? Experts verschillen hierover van mening.

Volgens vele experts ter zake moet je zes tot acht glazen per dag drinken, en thee en koffie tellen beide mee. Maar volgens een expert die met de New York Post sprak, moet je meer drinken dan dit. Diëtist en auteur Amy Goodson vertelde de New York Post: “De waarheid is dat veel factoren invloed hebben op hoeveel water je nodig hebt, waaronder je leeftijd, geslacht, activiteitsniveau en algehele gezondheid. Voor vrouwen is de hoeveelheid totaal water ongeveer 11,5 kopjes per dag, en voor mannen ongeveer 15,5 kopjes.”

“Deze schattingen omvatten echter vloeistoffen die worden geconsumeerd uit zowel voedsel als dranken, inclusief water. Houd daar rekening mee, vrouwen hebben ongeveer negen kopjes vocht per dag nodig en mannen ongeveer 13 kopjes om de verloren hoeveelheid water aan te vullen.” Dus stop met het lezen van dit artikel en schenk jezelf direct een glas water in!

(Bron: Unilad – Intropic: Freepik)