‘Duivelskomeet’ groter dan de Mount Everest raast naar de aarde en zal er erg snel zijn

Een enorme komeet ‘groter dan de Mount Everest’ raast richting de aarde. Om de mensen gerust te stellen is de komeet ook de ‘Duivelskomeet’ gedoopt, een iets pakkendere naam dan zijn officiële titel 12P/Pons-Brooks. Men denkt dat de komeet groter is dan de hoogste berg ter wereld, wat geen goed nieuws zou zijn als hij daadwerkelijk op aarde zou inslaan.

De komeet kreeg zijn angstaanjagende naam vanwege de opvallende ‘hoorns’ die uit zijn oppervlak steken. Wetenschappers denken dat deze bestaan uit gas en stof. Het klinkt allemaal nogal angstaanjagend, maar misschien is het niet zo erg als het op het eerste gezicht lijkt. 12P/Pons-Brooks komt op 2 juni het dichtst bij de aarde en astronomen hopen zelfs dat hij met het blote oog te zien zal zijn.

Moeten we ons zorgen maken over deze komeet?

Hoewel dat erg alarmerend klinkt, hoeven we ons er realistisch gezien geen zorgen over te maken. Hoewel hij in astronomische termen dichtbij zal komen, is het goed om te onthouden dat het belangrijkste aan de ruimte is dat ze heel erg groot is. Dus zelfs als hij het dichtst bij de aarde komt, is hij nog steeds anderhalf keer verder weg dan de zon. En als we een enorme bal van intense hitte, licht en straling op die afstand kunnen overleven, dan moet een komeet niet al te veel problemen opleveren.

Wat zegt NASA over deze komeet?

Iedereen die zich zorgen maakt dat we een letterlijk Don’t Look Up-scenario voorgeschoteld krijgen, kan gerust zijn, want NASA heeft zelf gezegd dat er geen groot object bekend is dat de aarde zou kunnen raken. NASA zei: “NASA kent geen asteroïde of komeet die momenteel op ramkoers ligt met de aarde, dus de kans op een grote botsing is vrij klein. Voor zover we kunnen nagaan, is het zelfs onwaarschijnlijk dat een groot object de aarde zal raken in de komende honderden jaren.”

Klimaatverandering

Dat gezegd hebbende, is het metaforische Don’t Look Up-scenario van de klimaatcatastrofe wel degelijk reëel, hoewel het niet waarschijnlijk is dat dit op korte termijn zal gebeuren. Wetenschappers hebben onlangs ook een interessante waarneming gedaan over de komeet. Toen hij opnieuw werd waargenomen, bleek dat de kenmerkende hoorns waaraan de komeet zijn naam te danken had, er niet meer waren. Zo, dus hij is al iets minder duivels…

Deal-tip

Bij onze affiliate-partner bol.com kun je momenteel heel dikke solden-deals scoren met hoge kortingen. Profiteer er zeker van! Alle deals vind je via de button hieronder:

SHOP NU BIJ BOL.COM

(Bron: LADbible – Intropic: Freepik)