Dit is waarom de tijd zoveel sneller gaat als we ouder worden, volgens de wetenschap

We hebben allemaal wel eens de uitspraak ‘de tijd vliegt’ gebruikt, maar waarom lijkt deze uitdrukking steeds meer te resoneren naarmate we ouder worden? Van het zorgeloze kind dat de dagen aftelt tot de zomervakantie tot het volwassen leven met verantwoordelijkheden zoals een fulltime baan en rekeningen die betaald moeten worden, lijkt alles in een oogwenk te veranderen.

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat verklaart waarom we het gevoel hebben dat de tijd sneller gaat naarmate we ouder worden, bestaat er een theorie die dit fenomeen kan verklaren. “Een mogelijke verklaring is dat naarmate we ouder worden, ons leven meer gestructureerd raakt rond routines en minder gekenmerkt wordt door grote mijlpaalgebeurtenissen die verschillende tijdperken van ons leven markeren,” legde Cindy Lustig, een professor in de psychologie aan de Universiteit van Michigan, uit aan de Daily Mail. Volgens deze theorie hebben oudere mensen minder nieuwe ervaringen, wat het gevoel kan geven dat de tijd sneller voorbijgaat.

Mijlpalen en levenservaringen

Ze verklaarde dat kinderen minder ervaringen hebben om op terug te kijken. Daarom staat 20 procent van het leven van een vijfjarige gelijk aan slechts één jaar, waarin zich veel betekenisvolle mijlpalen en levenservaringen voordoen. Aan de andere kant komt dezelfde periode overeen met slechts twee procent van het leven van een 50-jarige, die binnen die tijd niet zoveel nieuwe ervaringen opdoet. De professor voegde eraan toe dat onze hersenen vaak vergelijkbare dagen en weken samenvoegen, waardoor herinneringen vervagen.

Hierdoor herinneren velen van ons zich slechts één keer dat ze iets hebben gedaan in plaats van de honderd keer dat ze het eerder hebben gedaan. Dus, dat is iets om over na te denken wanneer we ons oud voelen en het gevoel hebben dat de tijd aan ons voorbijraast.

(Afbeeldingen: Intropic)

Plaats een reactie