We vegen al jaren verkeerd! De ‘poepgoeroe’ legt uit hoe het dan wel moet

Sommigen van ons doen het dagelijks, anderen meer dan eens per dag, nog anderen zijn dan weer blij als ze het twee keer per week kunnen doen. Maar één ding moet iedereen doen wanneer hij of zij het gedaan heeft: zijn of haar kont afvegen! En opgelet, als je dat fout doet dan kan dat leiden tot jeuk of ander ongemak. Straffer nog, niet goed afvegen kan zelfs het risico op bacteriële infecties verhogen.

We hebben dat afvegen allemaal van jongs af aan geleerd, maar kunnen we het na al die tijd nog steeds verkeerd doen? Ja hoor! Het te ‘ruw’ doen of niet doen, kan volgens specialisten tot allerlei miserie leiden. Dr Sameer Islam, ook bekend als de ‘poepgoeroe’ van YouTube, legt uit hoe je je kont op een correcte manier moet afvegen. “Je billen zijn een zeer gevoelig gebied” begint Dr Islam. “Dus je moet voorzichtig te werk gaan.”

Van voor naar achter

“Mijn aanbeveling is om te deppen” gaat hij verder. “In plaats van een ruwe veegbeweging te gebruiken, moet je het deppen, alsof je overtollig zweet van je voorhoofd verwijdert.” De specialist ter zake zegt ook dat het eigenlijk te overwegen valt om ook water te gebruiken, of dat nu is door water aan het toiletpapier toe te voegen of een bidet te gebruiken voor een mildere reiniging dan gewoon toiletpapier.

De dokter legt ook uit wat de beste methode is om af te vegen, waarbij hij zegt dat van voor naar achter het beste is. “Als je van achter naar voor afveegt, bestaat de kans dat je bacteriën krijgt op plaatsen waar je dat niet wilt” zegt hij. “En als het op de beweging aankomt, is zachtjes altijd het beste. Ben je te hardhandig, dan kun je een scheur, aambeien of pijn daar beneden veroorzaken.”

Geen vochtige doekjes

Te hard afvegen kan leiden tot anale jeuk, een aandoening die ook bekend staat als ‘pruritus ani’. Dat is een ontstekingsreactie die wordt veroorzaakt wanneer gevoelige weefsels in de buurt van de anus gestrest of aangetast zijn. Anale kloofjes zijn een andere veel voorkomende oorzaak van het te hard afvegen van je achterste. Dr Islam’s laatste tip is om geen vochtige doekjes te gebruiken. “Natte doekjes helpen om een deel van de natuurlijke bacteriën en vocht in je billen weg te nemen” zegt hij. “Dat maakt de kans groter dat je een schimmelinfectie krijgt.” Zo, weer iets nuttigs bijgeleerd!

(Bron: YouTube Dr Sameer Islam)

(Intropic: Hemorrhoids photo created by atlascompany – www.freepik.com)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.