Volgens onderzoek zijn dit de 20 meest pijnlijke dingen die een mens kan ervaren

Amerikaanse onderzoekers hebben de hevigste pijnen die mensen kunnen ervaren opgelijst. Pijn kan van persoon tot persoon verschillen omdat verschillende mensen verschillende pijndrempels hebben en aandoeningen op een unieke manier ervaren. Er zijn echter 20 medische aandoeningen en ziekten die volgens de onderzoekers de ergste van allemaal zijn.

In willekeurige volgorde, zijn dit de meest pijnlijke ervaringen die mensen kunnen verhinderen om dagelijkse taken uit te voeren en die dus “invaliderend” kunnen zijn:

Gebroken botten,

Pijn na een operatie,

Fibromyalgie (FMS).

Maagzweer,

Jicht,

Artritis,

Migraine,

Ischias,

Endometriose,

Acute pancreatitis,

Trigeminus neuralgie,

Sikkelcelziekte,

Hernia,

Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS),

Bevroren schouder,

Clusterhoofdpijn

Gordelroos,

Nierstenen,

Appendicitis,

Hartaanval.

Op de lijst staan aandoeningen zoals Fibromyalgie, een langdurige aandoening die “pijn over het hele lichaam” veroorzaakt, aldus de onderzoekers.

Ook Endometriose haalt de lijst – een langdurige aandoening die één op de tien vrouwen treft en waarbij “weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies op andere plaatsen groeit, zoals de eierstokken en de eileiders”.

Trigeminus neuralgie komt ook voor in de lijst – “een plotselinge, hevige pijn in het gezicht. Het wordt vaak beschreven als een scherpe pijnscheut of als een elektrische schok in de kaak, de tanden of het tandvlees”.

Sikkelcelziekte wordt ook genoemd, die “vooral voorkomt bij mensen met een Afrikaanse of Caribische familieachtergrond” en de naam is voor “een groep erfelijke aandoeningen die de rode bloedcellen aantasten”.

Sommige onderzoekers stellen dat ook ‘gewone’ kiespijn en rugpijn in de lijst zou kunnen staan. Chronische lage rugpijn zou 80 procent van de bevolking op enig moment in hun leven treffen. En dat kiespijn heel pijnlijk kan zijn, daar kan ieder van ons wel van meespreken.

(Bron: NHS en LADBible – Foto: Unsplash)

Plaats een reactie