100-plussers geven de ultieme gezondheidstips om heel oud te worden

Erna Zahn – 113 jaar (Verenigde Staten)

“Geen klachten, ik voel me prima!” En daar is niets aan gelogen, want op haar 109de reed Erna nog paard. Twee wereldoorlogen en de grote depressie, ze maakte het allemaal mee. “Ik zou willen dat ik een dagboek had bijgehouden,” zegt ze nu. Erna trouwde haar man Meilahn in 1935 en kreeg zes kinderen. Ze bleven bij elkaar tot zijn dood in 1982.

Haar oudste zoon, inmiddels dik in de tachtig, denkt dat Erna haar hoge leeftijd te danken heeft aan haar vertrouwen in God. Tijdens alle moeilijke periodes in haar leven bad ze veel. Zelf verwijst Erna naar haar speciale dieet: elke dag een bolletje ijs, pure chocolade en een banaan. En, ook heel belangrijk: nooit een maaltijd overslaan. En lichaamsbeweging dan? Elke winter maakt ze de stoep rondom haar woning sneeuwvrij en soms klimt ze in haar fitnessapparaat, maar dat is het wel. De samenvatting van haar leven? “Say Don’t skip meals.your prayers. I can’t complain.”

Batuli Lamichhane – 119 jaar (Nepal)

Batuli dankt haar hoge leeftijd aan de geneugten van het kettingroken. Tenminste, dat beweert ze bij hoog en laag. Gemiddeld dertig sigaretten per dag pafte ze tijdens haar lange leven weg. Ze begon op haar 17de. “Ik rook al meer dan een eeuw, dus er is helemaal niets mis met sigaretten.” Oftewel meer dan een miljoen sigaretten, waarbij aangetekend dient te worden dat Batuli lokale, handgemaakt sigaretten prefereert boven alle commerciële rookwaren. “Bovendien,” zegt ze, “denk ik niet dat ik nu nog kan stoppen.” En daarna, met een flauw lachje: “Trouwens, alle dokters die me ooit hebben geadviseerd te stoppen met roken, zijn nu allemaal dood.”

Ach, wat kan ze verder nog vertellen over haar leven? Haar echtgenoot verdween meer dan tachtig jaar geleden. Dat wil zeggen, hij ging op zoek naar werk in India en keerde nooit meer terug. En haar jongste zoon is 85, de andere vier kinderen zijn al overleden. Volgens diverse berichten leeft Batuli nog steeds. Een plaatselijke Hindoe-tempel heeft zich over haar ontfermd. Ze kan nog goed horen en zien, en schuifelt elke dag met haar stok rond in het dorpje waar ze woont.

Duranord Veillard – 111 jaar (VS – overleden in 2018)

Duranord Veillard werd op Haïti geboren, als zoon van een visser. Hij studeerde rechten, trouwde in 1932 en schopte het uiteindelijk tot rechter. Het waren de jaren dat Franklin D. Roosevelt president werd van de Verenigde Staten en Groucho Marx doorbrak als komiek.

In 1968 emigreerde Duranord met zijn gezin naar de Verenigde Staten. Daar werkte hij nog zo’n tien jaar als laborant in een ziekenhuis, voordat hij met pensioen ging.

De jaren eisten slechts gedeeltelijk hun tol. Tot aan zijn dood liep Duranord zonder stok, maar hij was toen wel bijna blind en slechthorend. Zijn geheim? Gezond eten (veel fruit en havermout) en elke dag beginnen met vijf tot zeven push-ups, meestal om 5 uur in de ochtend. En geloof in God natuurlijk, want dankzij Zijn Zegen mocht hij zo lang leven.

Zijn vrouw Jeanne stierf zes maanden na hem. Zij werd 108 jaar oud. Hun huwelijk duurde 85 (!) jaar en strekte zich uit van president Franklin Roosevelt tot Barack Obama.

Emma Morano – 117 jaar (Italië – overleden in 2017)

Geboren in november 1899, als de oudste van acht kinderen, leefde ook Emma in drie eeuwen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog overleed haar verloofde. In 1926 trouwde ze met ene Giovanni, een type met losse handjes. Het stel scheidde nadat hun zoontje, net een half jaar oud, plots overleed. Emma over haar man: “Ik trapte hem het huis uit en besloot nooit meer te trouwen.”

Meer dan dertig jaar lang werkte ze vervolgens in een jutenfabriek en daarna nog eens twintig jaar in de keuken van een internaat. Uiteindelijk ging ze op haar 75ste met pensioen. De laatste veertig jaar van haar leven woonde ze in een klein tweekamerappartement, waar ze altijd zelfstandig is blijven wonen. De laatste jaren van haar leven kwam ze nauwelijks nog buiten. Op 15 april 2017 overleed Emma in haar leunstoel. Langzaam weggegleden, volgens de arts die haar regelmatig bezocht.

Het geheim van haar hoge leeftijd? Op haar 20ste kreeg Emma een ietwat ongebruikelijk dieetadvies van haar dokter. Eet elke dag een gekookt ei én een rauw ei. Hetgeen ze sindsdien ook trouw heeft gedaan: bij elkaar dus zo’n 70.000 eieren. De avondmaaltijd hield Emma altijd licht, met vaak enkel een glas melk. En genoeg slapen, dat was volgens de Italiaanse ook belangrijk. Emma ging elke avond rond zeven uur naar bed en was de volgende ochtend dan rond de klok van zes weer uit de veren.

Zo schopte ze het tot de oudste inwoner van Italië ooit en de op een na oudste Europeaan ooit. En de laatst levende persoon die de 19de eeuw heeft meegemaakt.

(Bron: Panorama – Introfoto: Unsplash))

 

Plaats een reactie