Plassen mannen liefst staand of zittend? Onderzoek biedt het antwoord

Uit recent onderzoek is gebleken dat een opmerkelijk aantal mannen de voorkeur geeft aan zittend plassen. Toch wel een verrassing. YouGov voerde het onderzoek uit in dertien landen om de plasgewoonten van mannen te onderzoeken.

Vooral Duitse mannen lijken de voorkeur te geven aan zittend plassen. Maar liefst 62% van hen doet het liever zittend dan staand. Australië staat op de tweede plaats met 39%. In Zweden is het daarentegen een gelijkspel, terwijl in Italië mannen juist de voorkeur geven aan staand plassen; slechts 34% doet het zittend. Britse mannen blijken ook vooral ‘staanders’ te zijn, aangezien slechts 24% van hen ervoor kiest om te gaan zitten.

Verrassende voorkeuren

Dit is echter nog steeds niets in vergelijking met de Mexicanen, waar slechts 6% van de heren zittend plast. De onderzoekers ontdekten ook verschillen tussen generaties. Zo valt op dat in Duitsland mannen van 55 jaar en ouder eerder de neiging hebben om te gaan zitten, terwijl 18- tot 34-jarigen liever blijven staan. In Groot-Brittannië is dit echter precies omgekeerd. Eerdere studies hebben ook aangetoond dat mannen steeds vaker zittend plassen.

Gezondheidsvoordelen

Een onderzoek uit 2020 toonde aan dat maar liefst 70% van de Japanse mannen ervoor kiest om te zitten tijdens het plassen, een stijging van 51% ten opzichte van vijf jaar eerder. Verschillende artsen geven aan dat zittend plassen ook beter is voor de gezondheid, omdat het kan helpen bij het sneller en grondiger legen van de blaas, wat gunstig is voor mensen met problemen in het lagere urinewegstelsel en een vergrote prostaat.

(Bron: Clint – Intropic: Freepik)