Dierenarts onthult 5 hondenrassen die hij zelf nooit in huis zou halen

Een dierenarts heeft vijf hondenrassen onthuld die hij niet zou aanbevelen als huisdieren vanwege de mogelijke hoge kosten die gepaard gaan met hun gezondheidsproblemen. Hoewel het nog steeds geliefde metgezellen zijn, kunnen veel hondenrassen vatbaar zijn voor verschillende gezondheidsproblemen. Zo heeft bijvoorbeeld een populair ras een hoog percentage hartziekte, wat hen tot wel 20 keer meer kan treffen dan andere rassen.

Daarom is het essentieel om grondig onderzoek te doen voordat je een hondenras kiest. De Australische dierenarts Dr. Scott Miller, bekend van tv-programma’s zoals ITV’s This Morning, geeft openlijk toe dat hij nooit honden met een bepaalde eigenschap zou bezitten. Scott adviseert tegen het bezit van honden met een plat gezicht vanwege ras-specifieke gezondheidsproblemen en verhoogde kosten. De rassen die onder deze categorie vallen zijn onder andere Mopshonden, Engelse Bulldogs, Boston Terriërs, Boxers en Chow Chows.

“Tal van ras-specifieke problemen”

“Ik zou geen Mopshond als huisdier aanraden vanwege tal van ras-specifieke problemen,” vertelde Scott aan The Sun. “Ik geef altijd de voorkeur aan rassen met een langere neus; rassen met een plat gezicht zijn vatbaar voor oog-, oor-, gewrichts- en tandproblemen.” Rassen met een plat gezicht zijn bijzonder vatbaar voor aandoeningen zoals brachycephalic obstructief luchtwegsyndroom (BOAS), wat in de loop der tijd de gezondheid van een hond negatief kan beïnvloeden. Veelvoorkomende symptomen zijn niezen, hoesten, snurken, kokhalzen of braken.

(lees verder onder de afbeelding)

Verhoogde kans op gezondheidsproblemen

Scott merkt op dat verzekeringsmaatschappijen vaak de premies verhogen voor deze rassen vanwege hun verhoogde kans op gezondheidsproblemen. Dit is vooral belangrijk in de zomer wanneer honden, net als mensen, last kunnen hebben van pollenallergieën, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen. Als je hond symptomen van hooikoorts vertoont, adviseert Scott om bij thuiskomst een vochtige doek te gebruiken om ze af te vegen om te voorkomen dat ze pollen binnenkrijgen tijdens het verzorgen.

Andere waarschuwingen

Scott is niet de enige dierenarts die waarschuwt voor specifieke hondenrassen. Een andere dierenarts uitte onlangs op Reddit frustratie over een bepaald type poedel, met als doel bewustwording te creëren en mogelijk mensen ervan te weerhouden hen als huisdieren te kiezen, waarbij hij benadrukt hoe belangrijk het is om geïnformeerde beslissingen te nemen bij het kiezen van een hond.

(Bron: LADbible – Afbeeldingen: Unsplash)