Deze 5 signalen geven aan dat jij te veel suiker eet

Iedereen weet dat een teveel aan suiker slecht voor je is. Maar wanneer eet je eigenlijk te veel suiker? En wat voor gevolgen heeft dat voor je gezondheid? We hebben vijf signalen op een rijtje gezet die aangeven dat je moet letten op je suikerinname. Hoeveel suiker is te veel en wat zijn de signalen?

Volgens het Voedingscentrum is het nog gezond om dagelijks tot 60 gram vrije suiker te consumeren voor mannen, en ongeveer 50 gram voor vrouwen. In totaal mag je per dag ongeveer 90 gram suiker (vrij en natuurlijk) binnenkrijgen. Maar hoe weet je wanneer je te veel suiker inneemt? Je zou natuurlijk precies kunnen bijhouden wat je eet, maar niet iedereen heeft daar tijd of zin in. Hier zijn vijf aanwijzingen waar je op kunt letten:

1. Droge huid:

Suikers kunnen ontstekingen in je lichaam veroorzaken, ook in je huid. De grote hoeveelheden insuline die je lichaam moet aanmaken, kunnen vocht aan je huid onttrekken, wat kan leiden tot acne en een droge huid. Als je dus vaak last hebt van onzuiverheden, is het misschien verstandig om je suikerinname te verminderen.

2. Stemmingsschommelingen:

Te weinig suiker kan ervoor zorgen dat je humeurig wordt en snel geïrriteerd raakt. Maar te veel suiker kan ook leiden tot extreme schommelingen in je humeur, omdat je brein sterk afhankelijk is van je bloedsuikerspiegel. Als deze te veel fluctueert, kun je last krijgen van stemmingswisselingen.

(lees verder onder de afbeelding)

te veel suiker

3. Hoge bloeddruk:

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen suikerinname en bloeddruk. Mensen die minder frisdrank drinken, hebben bijvoorbeeld vaak een lagere bloeddruk. Suiker kan ook slechter zijn voor je bloeddruk dan zout, omdat het moeilijker te verteren is en meer risico’s voor je hart met zich meebrengt.

4. Gebitsproblemen:

Suiker tast je tanden aan en veroorzaakt sneller gaatjes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat tandartsen waarschuwen tegen een hoge suikerinname. Door minder suiker te eten, kun je ook geld besparen op tandartsrekeningen.

5. Constante dorst:

Als je merkt dat je voortdurend dorst hebt, kan dat komen door een te hoge suikerinname. In plaats van frisdrank of vruchtensap kun je beter water of thee drinken, dat is veel beter voor je.

(Bronn: Man Man – Afbeeldingen: Unsplash)