Onderzoek wijst uit: zoveel duurder is een dochter dan een zoon

Het opvoeden van een kind brengt aanzienlijke kosten met zich mee, variërend van luiers en eten tot speelgoed en uitstapjes. Echter, er blijkt een aanzienlijk verschil te zijn tussen het opvoeden van een jongen of een meisje. Het zal waarschijnlijk niet als een verrassing komen welk geslacht meer kosten met zich meebrengt.

Je hebt wellicht ergens gelezen hoe duur het is om een kind op te voeden tot zijn of haar achttiende. Maar er is een duidelijk verschil afhankelijk van het geslacht van het kind. Het opvoeden van een dochter blijkt namelijk aanzienlijk duurder dan het opvoeden van een zoon. Uit onderzoek blijkt dat de kosten voor het opvoeden van een zoon ongeveer €90.000 bedragen, terwijl voor een dochter de kosten bijna €125.000 bedragen gedurende de eerste achttien jaar. Dit betekent een verschil van €35.000.

Dochter of zoon opvoeden: waar zit het verschil?

Dit verschil is eenvoudig te verklaren: meisjes geven meer geld uit aan kleding, make-up en verzorgingsproducten dan jongens. Vooral tijdens de tienerjaren zul je merken dat je aan je tienerdochter aanzienlijk meer geld kwijt bent dan aan je tienerzoon. Hoewel de kosten voor babykleding voor jongens en meisjes gelijk opgaan, wordt tijdens de peutertijd de geldkraan voor meisjes aanzienlijk verder open gedraaid. Er wordt namelijk 37% meer uitgegeven aan kleding voor dochters dan voor zonen.

Onderzoek naar opvoeden van kinderen

Dit onderzoek wordt ondersteund door een eerder onderzoek van de Sainsbury’s bank, dat aangaf dat meisjes op jaarbasis bijna €700 duurder zijn dan jongens. Toch tonen andere studies aan dat jongens het heft in eigen handen nemen en hun eigen balans vinden. Ongeveer 10% van de jongens slaagt erin iets meer geld van hun ouders los te krijgen dan hun zussen. Bovendien is meisjeskleding vaak duurder, wat bijdraagt aan dit verschil.

Daarnaast blijkt dat er meer geld wordt uitgegeven aan meisjeskinderfeestjes dan aan jongensfeestjes. Aan de andere kant ontvangen jongens vaak wat duurdere cadeaus voor hun verjaardag, zoals een Playstation 5 in plaats van een prinsessenjurk.

(Afbeeldingen: Unsplash)