Zoveel duurder wordt onze elektriciteitsfactuur in 2025: “Compleet onaanvaardbaar!”

Volgend jaar zal de elektriciteitsfactuur voor een Vlaams gezin naar verwachting gemiddeld met 82 euro stijgen, voornamelijk als gevolg van hogere nettarieven die netbeheerder Fluvius in rekening brengt voor onderhoud. Daarentegen daalt het nettarief voor aardgas met ongeveer 21 euro. De stijging van de nettarieven voor elektriciteit wordt toegeschreven aan de noodzaak voor netbeheerders om miljarden te investeren in het elektriciteitsnet als onderdeel van de energietransitie, meldt energieregulator VREG.

Voor gezinnen wordt in 2025 een gemiddelde stijging van 82 euro (23%) ten opzichte van 2024 verwacht. Voor bedrijven die zijn aangesloten op het middenspanningsnet is de geschatte toename zelfs groter (41%). Aan de andere kant zullen de nettarieven voor aardgas licht dalen. Naar verwachting zal een gezin in 2025 gemiddeld 21 euro (9%) minder betalen dan vandaag. Aangezien het aardgasdistributienet door de energietransitie geleidelijk aan minder wordt gebruikt, wordt deze daling verwacht.

Forse stijging van de elektriciteitsfactuur in 2025

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir heeft haar verontwaardiging geuit over deze ontwikkeling. Ze noemt een dergelijke stijging van de elektriciteitsfactuur “compleet onaanvaardbaar” en benadrukt dat dit ingaat tegen de dalende trend van de Vlaamse beleidscomponent in voorgaande jaren.

“Ik verwacht van alle betrokken partijen dat zij de maatschappelijke impact van hun beslissingen in overweging nemen”, zegt Demir. “Indien de nieuwe voorstellen resulteren in een hogere elektriciteitsfactuur, zal dit de energie- en klimaattransitie bovendien bemoeilijken.”

(Intropic: Freepik)