Heel slecht nieuws voor chocoladeliefhebbers: “Het is ongekend!”

We zitten volop in de paasperiode, maar voor chocoladeliefhebbers komt er nu slecht nieuws. De prijs van cacaobonen heeft opnieuw een recordniveau bereikt, als gevolg van misoogsten en speculatie. Momenteel zijn cacaobonen maar liefst twee keer zo duur als aan het begin van dit jaar.

“De prijs stijgt dagelijks met 3 à 4 procent, en vandaag is daar geen uitzondering op. Dus momenteel is het prijsniveau buitengewoon hoog”, aldus chocolatier Georges Libeert op VRT 1. “We hebben zoiets eerder meegemaakt in de jaren ’70, tijdens de oliecrisis.

Chocolade wordt steeds duurder

“Toen waren er ook hoge cacaoprijzen, maar wat we nu zien is echt ongekend.” Dankzij langetermijncontracten zijn de kosten voor de inkoop van cacaobonen voor de chocolade die momenteel wordt gemaakt nog niet gestegen. Echter, prijsverhogingen lijken uiteindelijk onvermijdelijk. “De prijzen zullen naar verwachting eind dit jaar en begin volgend jaar beginnen te stijgen”, voegt Libeert toe.

“Dit komt doordat dan de nieuwe contracten die zijn afgesloten met de winkels van kracht worden. We kunnen verwachten dat de prijzen met 15 à 25 procent zullen stijgen.”

(Bron: VRT – Intropic: Freepik)