Onderzoek toont aan: ouders geven obesitas door aan hun kinderen

Een recente studie concludeert dat ouders met overgewicht dit gezondheidsprobleem kunnen doorgeven aan hun kinderen. Onderzoekers van de Tromsø-studie, een langlopend gezondheidsonderzoek onder 45.000 individuen in Noorwegen, hebben gegevens geanalyseerd en vastgesteld dat de kans op zwaarlijvigheid bij kinderen sterk verhoogd wordt als één of beide ouders overgewicht hebben.

De studie omvatte 2.068 deelnemers met een ouder-kindrelatie, wiens ouders tussen 1994 en 1995 deelnamen aan het onderzoek en zijzelf tussen 2015 en 2016. Uit de analyse blijkt dat kinderen van ouders met overgewicht zelf meer vatbaar zijn voor obesitas. Wanneer beide ouders zwaarlijvig zijn, hebben hun kinderen zes keer zoveel kans om op middelbare leeftijd ook zwaarlijvig te worden vergeleken met kinderen van ouders met een gezonder gewicht.

“Ze ontwikkelen dezelfde voedings- en bewegingsgewoonten”

Hoofdonderzoeker Mari Mikkelsen van de Universiteit van Noorwegen legt uit: “Het is bekend dat kinderen de neiging hebben om vergelijkbare voedings- en bewegingsgewoonten te ontwikkelen als hun ouders, wat kan leiden tot een vergelijkbaar BMI. Ook genetische factoren spelen een rol, aangezien ze de gevoeligheid voor gewichtstoename beïnvloeden en onze reactie in omgevingen waarin het gemakkelijk is om ongezond te eten.”

De resultaten van het onderzoek zullen in mei worden gepresenteerd tijdens het Europese congres over obesitas in Venetië, Italië. Mikkelsen benadrukt dat obesitas in de kindertijd en adolescentie vaak tot volwassenheid blijft aanhouden, wat suggereert dat kinderen van ouders met obesitas een verhoogd risico hebben om zelf obesitas te ontwikkelen, zelfs op latere leeftijd.

(Bron: nieuwsblad.be – Afbeeldingen: Freepik)