Luchtvaartmaatschappij kondigt aan dat het nu passagiers zal wegen voor het instappen

Niet om de reisangst voor iemand te verergeren, maar een luchtvaartmaatschappij heeft aangekondigd dat ze nu hun passagiers zullen wegen voor het instappen. De Finse luchtvaartmaatschappij Finnair heeft aangekondigd dat ze van plan zijn weegsessies te houden in februari, april en mei van dit jaar. Dit komt na de virale beelden van een passagier van een andere luchtvaartmaatschappij die werd gevraagd op dezelfde weegschaal te stappen die wordt gebruikt voor het wegen van bagage.

Een clip van het incident werd in maart op TikTok geüpload en kreeg ongeveer 1,6 miljoen views voordat deze later werd verwijderd. Het onderschrift luidde: “Het hele vliegveld probeert met hun eigen zaken bezig te zijn terwijl een vrouw wordt gevraagd op de bagageweegschaal te stappen.” In de opmerkingensectie vroeg iemand: “Waarom zouden ze haar gewicht nodig hebben…? Of is dit een Amerikaanse aangelegenheid?” En een tweede voegde eraan toe: “Dat is niet ok.”

500 vrijwilligers lieten zich wegen

TikToker Lillian Wessel legde later uit waarom de vrouw werd gewogen. “Het is een klein vliegtuig, dus ze hadden ons gewicht nodig om veilig op te stijgen,” zei hij. Nu heeft Finnair een andere aanpak gebruikt voor het wegen van hun passagiers en aangekondigd dat ze dit alleen op vrijwillige basis zullen doen. “Met de wegingen die begonnen zijn op Helsinki Airport deze week op maandag… Tot nu toe hebben meer dan 500 vrijwillige klanten deelgenomen aan de weegsessies,” zei Finnair-woordvoerster Kaisa Tikkanen op woensdag (7 februari).

“Alleen de klantendienstmedewerker ziet het resultaat”

Ze zei in een verklaring dat schattingen van de vluchtbalans vereisen dat luchtvaartmaatschappijen de ‘gewichten van het vliegtuig zelf en het gewicht van brandstof, ingecheckte bagage en vracht, catering aan boord, watertanks, en natuurlijk klanten’ kennen. “De verzamelde gegevens zijn op geen enkele manier gekoppeld aan de persoonlijke gegevens van de klant,” zei Satu Munnukka, hoofd grondprocessen bij Finnair. “Slechts de klantenservice-agent die werkt bij het meetpunt kan het totale gewicht zien, dus u kunt met een gerust hart deelnemen aan de studie,” verzekerde ze.

“Ik ben geschokt én verontwaardigd!”

Sommigen hebben sindsdien gereageerd op het nieuws op sociale media. Een schreef: “Finnair gaat hun passagiers wegen? Heb ik dat correct gelezen? Ik ben volkomen geschokt! En verontwaardigd.” Een ander beweerde dat de regels voor het wegen ‘niet over de veiligheid van de passagier gaan’, omdat ‘geen enkel vliegtuig ooit is neergestort vanwege te zware passagiers’. Ondertussen vertelde communicatiedirecteur Päivyt Tallqvist aan The Huffington Post: “Dit maakt deel uit van een zeer sterke veiligheidscultuur in onze organisatie. “We willen zien of de gegevens die we voor berekeningen gebruiken, accuraat zijn. We gebruiken ze voor elke vlucht, en ze zijn belangrijk voor de prestaties van het vliegtuig. Wanneer je dit aan passagiers uitlegt, begrijpen ze het.”

(Bron: LADbible – Intropic: Freepik)