Afschuwelijke video laat zien hoe de longen van een roker eruitzien als hij ademt

Dit artikel bevat een vrij grafische video van sterk verzwarte longen. Als je liever niet naar zulke beelden kijkt, raden we aan om nu weg te klikken. Overheden wereldwijd nemen steeds strengere maatregelen tegen roken, waarbij sommige landen zelfs overwegen om het legaal kopen van sigaretten te verbieden. Een gedurfd initiatief, maar een andere doeltreffende methode om mensen te ontmoedigen met roken door te gaan, zou kunnen zijn om hen deze vrij verontrustende video te laten zien.

De schokkende video onthult de gevolgen van langdurig zwaar roken voor de longen – en het resultaat is allesbehalve fraai. Gefilmd door een verpleegster genaamd Amanda Eller in North Carolina, VS, toont de video twee sets longen: een gezond ‘roze’ paar en een niet zo gezond, zwart en grijs paar. Kun je raden welke longen bij de roker hoorden? We wedden dat je het kunt. De sinistere video laat zien hoe de longen van een roker die twintig jaar lang zwaar heeft gerookt eruitzien.

Zieke versus gezonde longen

In de video is te zien hoe de verpleegster de verduisterde longen oppompt terwijl ze uitlegt: “Omdat deze longen COPD-longen [chronische obstructieve longziekte] zijn, kankerlongen, is het elastine verdwenen – dus ze zullen uitrekken, maar het teruggaan knapt meteen, omdat er niets is om ze open te houden.” Vervolgens schakelt ze over naar de gezonde longen en begint ze deze op te blazen met de zak terwijl ze uitlegt: “Ze raken volledig leeg en zijn weer helemaal terug waar ze begonnen.”

Reacties

Zoals je je kunt voorstellen, heeft de schokkende clip veel aandacht gekregen online sinds deze opnieuw werd gedeeld (oorspronkelijk uit 2018), met reacties van TikTok-gebruikers zoals: “Dit is weerzinwekkend en zou genoeg moeten zijn om mensen te laten stoppen met roken.” Een andere persoon zei: “Ik rook nu al 27 jaar en ben 41. Dit maakt me zo bang, maar ik kan niet stoppen.” Een derde reactie luidde: “Ik heb in het verleden op een longafdeling gewerkt en geloof me, je zou moeten stoppen met roken en geen drugs gebruiken.”