Deze eenvoudige test van twee minuten helpt voorspellen wanneer je zult sterven

Het gezegde luidt dat nieuwsgierigheid de kat heeft gedood, en als jouw nieuwsgierigheid een morbide kant heeft, ben je misschien geïnteresseerd in een snelle test waarmee je kunt voorspellen wanneer je gaat sterven. Natuurlijk vind je het misschien beter om het niet te weten en geef je er de voorkeur aan dat het moment waarop het doek valt over je leven een verrassing blijft.

Maar je hebt al tot hier gelezen, dus we gaan ervan uit dat je wilt weten wat er aan de hand is met deze ‘doodvoorspellende’ test. Het is een eenvoudige test om te doen; je hebt alleen jezelf nodig en wat vloerruimte in een redelijk ruime omgeving waar je niet tegen iets aan kunt vallen. Deze test heet ‘ga zitten en sta op’, en het is echt eenvoudig om te doen.

Punten aftrekken

Allereerst ga je zitten met je benen gekruist, zoals je vroeger moest doen in de kleuterschool toen er liedjes van Ome Willem of Nonkel Bob de revue passeerden, op heerlijke wijze gebracht door juf Kaat. Ken jezelf eerst 10 punten toe en probeer dan op te staan vanuit je gekruiste zithouding zonder je handen of armen te gebruiken om te helpen.

Je verliest een punt als je je hand, knie, onderarm, zijkant van het been gebruikt of je hand op een deel van je knie of dij legt. Zodra je bent opgestaan, trek je het aantal punten af dat je moest verliezen om van de grond te komen en bepaal je de eindscore. Op dit punt vraag je je misschien af hoe deze ‘ga zitten en sta op’-test zou moeten voorspellen wanneer je zult sterven. Goeie vraag trouwens…

Score

Deze test is ontstaan uit een studie naar de toekomstige levensduur van de European Society of Cardiology, waar duizenden mensen het probeerden. Ze ontdekten dat mensen die tussen nul en drie punten scoorden, zes keer meer kans hadden om binnen de komende zes jaar te sterven dan hun leeftijdsgenoten. Een score onder de acht op de test betekende nog steeds een hoger risico op overlijden binnen zes jaar, dus idealiter wil je ergens binnen het bereik van acht tot tien scoren als je van plan bent nog lang aanwezig te blijven.

50 tot 80 jaar

Als je zojuist de test hebt geprobeerd en je je zorgen maakt dat het tijd is om na te denken over wat je in je testament zet, onthoud dan dat de test meestal is gericht op mensen van 50 tot 80 jaar. Dus als je jong bent en heel goed scoort op de test, wees dan niet te zelfgenoegzaam. Een deel van de logica achter de test is dat het je kracht meet en hoe bekwaam je bent om niet te vallen, waarbij vallen naarmate je ouder wordt buitengewoon gevaarlijk is.

Deskundigen hebben gezegd dat de test een goede en snelle manier is om bepaalde gezondheidscondities te controleren, maar dat je ook niet opgelucht mag ademhalen als je met vlag en wimpel slaagt, maar wel veel ongezonde dingen doet, zoals roken.

Deal-tip  

Vanaf heden werken wij als affiliate samen met onze partners Action en bol.com, die regelmatig dikke online deals aanbieden. Graag houden we jullie dagelijks op de hoogte van alle deals die beschikbaar zijn in onze nieuwe Facebook-groep ‘Gekke Deals’. Via deze link kun je gratis lid worden van de groep en blijf je op de hoogte van alle deals.