De schokkende effecten die drinkgewoonten van mannen kunnen hebben op ongeboren kinderen

Hoewel het algemeen bekend is dat zwangere vrouwen door medici wordt geadviseerd geen alcohol te consumeren, blijkt dat de drinkgewoonten van toekomstige vaders wél invloed kunnen hebben op de ongeboren foetus. Sorry, jongens, maar het is waar!

Volgens een groep Amerikaanse wetenschappers kan overmatig drinken door aanstaande vaders in de maanden voorafgaand aan de bevruchting de ontwikkeling van de gelaatstrekken van het kind beïnvloeden. Met name de groeisnelheid van de ogen, het hoofd, de mond en de kaak van de baby’s kan beschadigd raken als gevolg van overmatig alcoholgebruik door de vader. Dit komt door het risico dat te veel alcohol het Foetaal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) kan veroorzaken, dat de gezichtsgroei in de baarmoeder beïnvloedt.

Gezichts- en hersendefecten

FASD wordt meestal geassocieerd met de drinkgewoonten van de moeder tijdens de zwangerschap, maar dit nieuwe onderzoek toont aan dat deze effecten ook verband houden met de drinkgewoontes van de vader. Professor Michael Holding, een ontwikkelingsfysioloog van de Texas A&M University, legde uit: “Bij vaders die veel drinken, zien we een grote verschuiving in de organisatie van het gezicht van de baby. Baby’s van wie de vaders drinken, kunnen gezichts- en hersendefecten oplopen.”

Kleinere ogen en kleinere monden

“Chronische mannelijke alcoholblootstelling, gedefinieerd als het consumeren van meer dan vijf drankjes per dag in een tijdsbestek van vier uur, kan geboortedefecten veroorzaken in het kernsyndroom van foetale alcoholsyndroom.” Nakomelingen van mannen die veel drinken hebben aanzienlijk meer kans op kleinere ogen, samengedrukte gezichten en kleinere monden. Dit kan resulteren in gevallen waarin de volwassen tanden van het kind meer ‘samengepakt’ zijn. Hun oren kunnen ook lager op hun hoofd staan vergeleken met baby’s van niet-drinkende vaders.

Fatale hartaandoeningen

Onderzoek wijst ook uit dat deze baby’s een groter risico lopen op het ontwikkelen van microcefalie, wat de onderontwikkeling van het hoofd en de hersenen inhoudt, en een lager geboortegewicht, wat ernstiger is naarmate de vader meer drinkt. Een andere studie uit de VS suggereert dat nakomelingen van zware drinkers meer kans hebben om later verslaafd te raken aan drank of drugs in vergelijking met diegenen die vaders hebben die niet drinken. Klinische studies hebben ook gesuggereerd dat vaders die drinken het risico op mogelijk fatale hartaandoeningen bij hun kinderen kunnen verhogen. Iets om over na te denken, heren…

Deal-tip  

Vanaf heden werken wij als affiliate samen met onze partners Action en bol.com, die regelmatig dikke online deals aanbieden. Graag houden we jullie dagelijks op de hoogte van alle deals die beschikbaar zijn in onze nieuwe Facebook-groep ‘Gekke Deals’. Via deze link kun je gratis lid worden van de groep en blijf je op de hoogte van alle deals.