Doomsday Clock staat dichter dan ooit bij middernacht, wat rampzalig is voor 2024

Met nog maar enkele weken te gaan tot 2024 stond de Doomsday Clock nog nooit zo dicht bij middernacht, dus… ja, fijne jaarwisseling en zo. Zoals wellicht bekend is, dient de Doomsday Clock als indicator om aan te geven hoe dicht de mensheid bij een wereldwijde catastrofe veroorzaakt door door de mens gemaakte technologieën is. De klok geeft een zorgwekkende waarschuwing voor 2024, aangezien deze nog nooit zo dicht bij het ‘spookuur’ heeft gestaan, oftewel ‘Doomsday’.

We bevinden ons slechts 90 seconden verwijderd van een ’totale ramp’. Voor januari van dit jaar stond de klok twee jaar lang op het vorige ‘record’ van 100 seconden voor middernacht. De cruciale vragen die de Doomsday Clock stelt zijn simpel: is de mensheid dit jaar veiliger of loopt ze meer risico dan vorig jaar, en loopt de mensheid meer risico dan in de afgelopen 75 jaar? Indien het antwoord bevestigend is, moet de klok worden verzet.

Door de mens veroorzaakte bedreigingen

In januari van dit jaar heeft The Bulletin of the Atomic Scientists – de organisatie die de klok beheert – een aankondiging gedaan via voorzitter Rachel Bronson, die verklaarde: “De tijd op de Doomsday Clock vertegenwoordigt het oordeel van vooraanstaande wetenschappers en veiligheidsexperts over de bedreiging van het menselijk bestaan, met de nadruk op door de mens veroorzaakte bedreigingen.”

In een persbericht voegde ze eraan toe: “We leven in een tijd van ongekend gevaar en de stand van de Doomsday Clock weerspiegelt die realiteit. 90 seconden voor middernacht is het dichtst dat de klok ooit bij middernacht heeft gestaan, en het is een beslissing die onze experts niet lichtvaardig nemen. We roepen de regering van de VS, haar NAVO-bondgenoten en Oekraïne op om gebruik te maken van de vele kanalen voor dialoog die ze hebben om de klok terug te zetten.”

“We willen nooit echt zover komen”

De Doomsday Clock wordt jaarlijks bijgewerkt, meestal in januari, dus we hoeven niet lang te wachten om te zien of we dichter bij een wereldwijde catastrofe komen. Hoewel de klok teruggezet kan worden – wat in het verleden is gebeurd met conflicten in Oekraïne en de oorlog tussen Israël en Gaza, om de dreiging van klimaatverandering niet te vergeten – lijkt dit op dit moment onwaarschijnlijk. De bewegende wijzerplaat fungeert als een oproep tot actie voor wereldregeringen, met als doel middernacht koste wat het kost te vermijden.

Bronson concludeerde: “Als de klok op middernacht staat, betekent dat dat er een soort nucleaire uitwisseling heeft plaatsgevonden of een catastrofale klimaatverandering die de mensheid heeft weggevaagd. We willen nooit echt zover komen en we zullen het niet weten als het zover is.”

Deal-tip  

Vanaf heden werken wij als affiliate samen met onze partners Action en bol.com, die regelmatig dikke online deals aanbieden. Graag houden we jullie dagelijks op de hoogte van alle deals die beschikbaar zijn in onze nieuwe Facebook-groep ‘Gekke Deals’. Via deze link kun je gratis lid worden van de groep en blijf je op de hoogte van alle deals.  

Alle topdeals van Action vind je hier – Alle topdeals van bol.com vind je hier 

(Intropic: Freepik)