Dit is hoeveel keer per week een man zijn zaad moet lozen om gezond te blijven

We stellen je opnieuw een fascinerende vraag. Het is misschien niet een onderwerp waar je dagelijks bij stilstaat, maar het is wel interessant om te weten: hoe vaak zou een man moeten ejaculeren? Een prikkelende vraag, nietwaar? Hier is het antwoord.

Volgens onderzoekers van de Harvard University zouden mannen volgens hun bevindingen minstens 21 keer per maand moeten ejaculeren om hun risico op prostaatkanker te verminderen. Ja, je leest het goed, er is daadwerkelijk onderzoek naar gedaan, te vinden in European Urology. Bijna 32.000 moedige mannen werd gevraagd naar hun gemiddelde maandelijkse inspanningen, en wat blijkt? Mannen die zichzelf verwend hebben of dit door een ander lieten doen, verlaagden hun kansen op het ontwikkelen van prostaatkanker met een derde.

Minder kans op prostaatkanker

Onderzoek suggereert dat regelmatige ejaculatie gedurende het volwassen leven mogelijk verband houdt met de oorzaken van prostaatkanker, vooral met het minder agressieve type. Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen op het gebied van prostaatkanker. Er zijn ook andere gezondheidsvoordelen, zoals verbeterde spermakwaliteit, een versterkt immuunsysteem, verminderde (hevige) migraineaanvallen, een lager risico op hartziekten, betere slaap en minder stress. Bovendien verminderen ejaculatie en opwinding in het algemeen stress- en angstgevoelens, als een soort natuurlijke stressbal.

Hoeveel keer per week?

Maar dan willen we natuurlijk weten: hoe vaak zou een man per week moeten ejaculeren? Volgens het Harvard-onderzoek zouden dat minstens vijf keer per week moeten zijn. Echter, eerlijk gezegd is er niet veel wetenschappelijk bewijs over hoe vaak dit ‘moet’, en er bestaat al helemaal geen ‘normaal’ aantal keren dat een man per week zou moeten ‘presteren’. Ejaculatie is immers een persoonlijke aangelegenheid, beïnvloed door factoren als leeftijd, gezondheid en relatiestatus.

Wanneer een negatieve invloed?

Wat betreft de frequentie heeft de International Society of Sexual Medicine geen vastgesteld ‘normaal aantal keer’. Sommigen doen het dagelijks, anderen wekelijks, sommigen zelden en sommigen helemaal niet. Het wordt pas als een probleem beschouwd als het een negatieve invloed heeft op je leven, zoals relatieproblemen of het afzeggen van plannen om privétijd door te brengen. Dan kan er sprake zijn van een verslaving.

Shop op bol.com

(Bron: FHM – Afbeeldingen: Freepik)